Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană va aplica noi sancțiuni împotriva Rusiei, a anunțat marți președinta Comisei Europene, Ursula von der Leyen. Este vorba de al cincilea pachet de sancțiuni, printre care se află interzicerea importurilor de cărbune din Federația Rusă, sancționarea suplimentară a unor bănci din Rusia, interzicerea accesului navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE, precum și interdicții suplimentare de export spre Federația Rusă a unor componente esențiale precum semiconductorii.

„Cu toții am văzut imaginile înfiorătoare din Bucha și din alte zone din care trupele ruse au plecat recent. Ieri, i-am transmis președintelui Zelenski condoleanțe și l-am asigurat de sprijinul deplin al Comisiei Europene în aceste vremuri groaznice. Aceste atrocități nu pot și nu vor rămâne fără răspuns. Făptuitorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți. UE a înființat o echipă comună de anchetă cu Ucraina. Sarcina sa este de a colecta probe și de a investiga crimele de război și crimele împotriva umanității din Ucraina”, a declarat marți Ursula von der Leyen.

Potrivit președintei Comisiei Europene, Rusia poartă un război crud și nemilos, nu numai împotriva trupelor curajoase ale Ucrainei, ci și împotriva populației sale civile, fiind important să fie menținute presiunea maximă asupra lui Putin și a guvernului rus în acest punct critic.

„Cele patru pachete de sancțiuni au lovit puternic și au limitat opțiunile politice și economice ale Kremlinului. Vedem rezultate tangibile. Dar în mod clar, având în vedere evenimentele, trebuie să creștem și mai mult presiunea. Astăzi, ne propunem să ducem sancțiunile cu un pas mai departe”, mai spune președinta Comisiei Europene.

Ea a mai subliniat că peste 40 de țări aplică astfel de sancțiuni. Uniunea Europeană lucrează la sancțiuni suplimentare, inclusiv lcare privesc importurile de petrol, și analizează unele dintre ideile prezentate de statele membre, cum ar fi taxe sau conturi escrow.

Bugetul programului „Anghel Saligny” va fi suplimentat

Articolul precedentNumărul cazurilor de gripă și viroze respiratorii a explodat la Timișoara
Articolul următorCompetiția pentru conducerea PNL, absentă. USR, ironic la adresa lui Ciucă