Cseke Attila

Fondurile alocate programului naţional de investiţii „Anghel Saligny” vor fi suplimentate cu 10 miliarde de lei, a anunţat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila. Banii vor fi utilizați în special efectuarea lucrărilor de modernizare a infrastructurii.

„În ceea ce priveşte Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, mâine dorim în Guvern să aprobăm ordonanţa de urgenţă pentru completarea acestui program cu două elemente principale. În primul rând, suplimentarea programului cu 10 miliarde de lei, care vor fi alocaţi pentru investiţiile de drumuri, pentru modernizare de drumuri, având în vedere şi nevoia extraordinar de mare care reiese şi din numărul de proiecte şi valoarea acestora depuse. Guvernul şi coaliţia de guvernământ au fost de acord şi sunt aliniaţi că acest program să fie completat”, a declarat Cseke Attila, marţi, la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Este vorba despre „o oportunitate de moment”, a adăugat ministrul. Acesta a explicat că în Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) a avut loc un apel de proiecte, peste 20 de UAT-uri câştigând finanţări pentru introducerea, respectiv modernizarea reţelelor de racordare la gaze naturale, dar nu au primit fonduri. Este vorba de 8 proiecte care privesc oraşe, în valoare totală de 750 de milioane de lei.

„Maturitatea acestor proiecte este astăzi. Anul viitor, aceste proiecte nu mai sunt mature, în sensul în care avizele, autorizaţiile expiră şi proiectele trebuie refăcute. Astfel, prin OUG, aceste 105 proiecte ale UAT-urilor vor fi preluate de la POIM în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”. Vorbim aici de 8 proiecte care privesc oraşe, în valoare totală de 750 de milioane de lei. În urma aprobării guvernamentale, aceste proiecte, cu toată documentaţia tehnică, vor veni de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene la Ministerul Dezvoltării”, a explicat ministrul Cseke Attila.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, marţi, că programul naţional Anghel Saligny va fi lansat „foarte curând”

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că Executivul va suplimenta suma pentru a acoperi toate solicitările administrațiilor locale. Premierul a precizat că sunt bani, sunt sume alocate atât pentru comune, cât și pentru orașe, pentru municipii, pentru consiliile județene.

„Fiecare din cele patru instrumente oferă oportunități. Important este să determinăm complementaritatea eficienței pe care fiecare dintre ele o poate genera”, a mai arătat premierul, precizând că de multe ori s-au demarat proiecte care ar fi trebuit așezate într-o altă ordine de priorități.

Cele patru instrumente indicate de Nicolae Ciucă sunt finalizarea proiectelor demarate și asumate prin cadrul financiar multianual 2014-2020, PNRR, cadru multianual 2021-2027 și Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

Incendiu de proporții în Delta Văcărești

Articolul precedentIncendiu de proporții în Delta Văcărești
Articolul următorOuăle de ciocolată Kinder Surprise, retrase de la raft în mai multe țări din Europa!