Viroza
Viroza respiratorie. Sursa foto: ziaruldeiasi.ro

Numărul de cazuri de gripă și viroze respiratorii, înregistrate la copii și adulți, a crescut în ultimele zile la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara. În secțiile de boli infecțioase ale Spitalului Victor Babeș sunt internați trei copii în vârstă de 4 ani, fiecare cu gripă și unul cu o stări febrile.

Potrivit reprezentanților spitalului, a crescut numărul copiilor și adulților consultați în ambulatoriul unității sanitare. Medicii susțin că este necesară izolarea pacientului pentru a nu transmite mai departe boala. În afară de medicamente, medicii recomandă să se consume cât mai mare de lichide. Medicii spun că trebuie făcută distincția între virozele respiratorii și virusul gripal.

Medic: „A crescut numărul de cazuri, și era, de altfel, și normal să se întâmple așa după ce nu s-au mai purtat măștile de protecție, odată cu ridicarea restricțiilor.”

Astfel, în cazul virozelor respiratorii semne cum ar fi febra, tusea, starea de oboseală, rinoreea, uneori durerile în gât sunt de intensitate mai redusă, în cazul gripei, simptomele fiind mult mai accentuate și persistente. Gripa începe brusc, cu febră care poate să ajungă și la 39 de grade și cefalee. Mai pot apare durerile musculare, frisoanele, o tuse seacă, dar și o stare de oboseală marcantă și respirație șuierătoare. Gripa poate duce la complicații, cel mai frecvent pulmonare. De asemenea, în cazul copiilor este vorba și de laringite sau complicații în sfera ORL, asta dacă nu este tratată la timp.

„A crescut numărul de cazuri, și era, de altfel, și normal să se întâmple așa după ce nu s-au mai purtat măștile de protecție, odată cu ridicarea restricțiilor. Am observat în ultimele zile un trend ascendent în ceea ce privește cazurile de gripă și viroze respiratorii. Majoritatea, din fericire, sunt forme ușoare, iar pacienții pot fi tratați acasă, evident, sub monitorizarea medicului de familie. Din păcate, sunt și cazuri cu complicații, care necesită internare. Trebuie spus că noi preluăm toate cazurile de infecții respiratorii care au nevoie de suport spitalicesc, atât copii, cât și adulți. Cei mici vin la spitalul nostru, în cele mai multe cazuri, după un consult inițial făcut la Spitalul de Copii Louis Țurcanu”, a declarat Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara.

Medicii recomandă ca, în cazul apariției unor simptome de viroză sau gripă, în special în cazul copiilor, să se ia legătura imediat cu medicul de familie. Gripa se tratează în spital sau la domiciliu, după caz, folosind medicație specifică, antivirală.

Incendiu de proporții în Delta Văcărești

Articolul precedent După 30 de ani, primăvara a venit și în sectorul 5
Articolul următorUE a anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei, care nu se referă la exporturile de gaze naturale