Foto: Impact.ro
Foto: Impact.ro

Dacă în urmă cu o săptămână, Nicușor Dan se plângea pe rețelele de socializare că „bugetul Capitalei este insuficient”, acum, anunță cu mare fast un proiect care nu are niciun sens. Este vorba despre elaborarea unui „studiu de calitate a aerului şi asistenţă tehnică în vederea realizării Planului integrat de calitate a aerului în municipiul Bucureşti”, în valoare de 1.750.000 lei. Firma care va „cerceta” poluarea din București se numește „Cambridge Environmental Research Consultants” și a lucrat cu administrații din țări civilizate, precum Irlanda.

În urma unei licitații publice, am atribuit contractul pentru realizarea Planului Integrat pentru Calitatea Aerului în București, unui consorțiu de 4 firme.

Dintre acestea, Cambridge Environmental Research Consultants a realizat evaluarea calității aerului și proiecte pentru îmbunătățirea calității aerului pentru, printre altele, Londra, dar și pentru capitala Irlandei, Dublin, precum și la nivelul întregii Republici Irlanda. Proiectul semnat cu Primăria durează 12 luni și presupune realizarea studiului privind calitatea aerului în București (principalii poluanți) și a Planului Integrat privind Calitatea Aerului (planul de măsuri)”, a anunțat edilul general al Capitalei.

Cum risipește Nicușor Dan banii bucureștenilor. Edilul Capitalei știe foarte bine care sunt cauzele poluării

În fapt, studiul plătit din banii bucureștenilor este total inutil. Spunem asta, deoarece banii NU sunt direcționați spre soluții concrete de reducere a poluării. Or, autoritățile din București știu foarte bine care sunt adevăratele cauze ale poluării: arderile necontrolate ale deșeurilor, levigatul, numărul mare de autoturisme. Or, primarii nici măcar nu pun în practică un principiu legal și obligatoriu pentru sănătatea umană și pentru Mediu „poluatorul plătește”.

Prin urmare, Nicușor Dan aruncă banii în vânt. A fost atenționat să găsească soluții pentru depozitarea gunoiului, astfel încât să nu mai existe levigat(n.r zeamă de la gunoiul fermentat) și să nu mai favorizeze o companie privată, ECO SUD SA, prin triplarea tarifului la gunoi. Edilul Capitalei nu vede și nici aude. Sfidează cetățenii prin nepăsarea lui.

Capitala are deja instrumente de măsurare a calității aerului. Autoritățile trebuie să elimine cauzele poluării, nu să plătească studii la infinit

Capitala are platforme de măsurare a calității aerului, sprijinite chiar de Primăria București. Este vorba despre AERLIVE. Mai exact, este vorba despre  proiectul implementat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis si Fundatia ETA2U. Este sustinut și de Fondul IKEA pentru Mediu Urban, gestionat de Fundatia Comunitara Bucuresti. Astfel, bucureștenii pot afla în timp real cât de poluat este aerul pe care îl respiră.

În luna noiembrie 2021, reprezentanții AERLIVE au tras semnalul de alarmă. S-au înregistrat valori extreme. Indicatorii au arătat că sănătatea oamenilor a fost pusă în pericol.

Poluarea provoacă (și) cancer pulmonar. Cine mai are timp de „studii”?

 „Am înregistrat valori pentru pulberile în suspensie cu diametru mai mic de 2,5 microni, valori de 10 ori limita maximă admisă pentru protejarea sănătăţii umane. Este pentru prima dată, sincer, când am văzut asemenea valori la noi în reţea.

Acestea foarte mici, cu diametru mai mic de 2.5 microni, sunt foarte pericuolase pentru că intră, le inspirăm direct în plămâni, după care nu mai pot ieşi de acolo. Acestea provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii, cardio-vasculare”, au declarat reprezentanții AERLIVE, pentru G4media.ro.

Prin urmare, studiul pe care îl plătește Nicușor Dan nu vine cu nicio soluție. Primul lucru pe care edilul Capitalei trebuie să îl facă este să găsească spații conforme pentru depozitarea gunoiului. Astfel, NU vor mai exista arderi necontrolate ale deșeurilor, principala cauză a poluării din București, după cum au recunoscut chiar oficialii de la Garda de Mediu.

Citiți aici cum Nicușor Dan nu a respectat legea și a favorizat compania care administreaza groapa de gunoi Vidra, ECO SUD SA

Articolul precedentMonitorizarea video a traficului pe drumurile publice, la mâna deputaților
Articolul următorMoșteanu (USR) îl critică dur pe Ciolacu. „Este plin de populism, stă cu ochii în sondaj”
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”