Momentul bilanțului pentru Petre Daea, nu doar al anului care tocmai ce s-a încheiat, ci al „carierei” la Ministerul Agriculturii, care începea cu jurământul pe care l-a depus în urmă cu 4 ani, pe 4 ianuarie 2017. Daea vorbește despre prima sa zi la minister, care s-a transformat în noapte, dar și despre prima vizită făcută, chiar la o stație de pompare.

După întâlnirile de lucru care au durat până seara târziu, mi-a rămas noaptea la dispoziție să fac ceea ce îmi propusesem și anume, să văd în prima zi de mandat, una din principalele stații de pompare din sistemul național de irigații.
Fiind cea mai aproape de București, asigurându-mi o deplasare rapidă, am plecat la stația de pompare Kama, județul Giurgiu, al treilea agregat de pompare în ordinea capacității de refulare.
O zi mai aspră ca acum, cu temperaturi scăzute și cu precipitații, ningea. Ajutat de un echipaj de poliție am reușit să identific locația. Intrând cu greu în incintă, ajungând pe stația plutitoare, am descoperit cabina paznicului ce se odihnea în locul rezervat.
Stând de vorbă, preț de câteva zeci de minute, în dialogul nesiguranței citit în ochii paznicului, că eu sunt ministrul agriculturii, am luat informațiile necesare pentru a putea să înțeleg tabloul realității.
La orele 23:00 purtam discuții cu responsabilii din sistem, constatând un lucru pe care-l bănuiam, că între informațiile centralizate la minister și situația din teren sunt diferențe, ceea ce s-a și confirmat.
Nu am urmărit greșeli pentru a le sancționa, ci am căutat soluțiile pentru care am fost investit, în rezolvarea marilor probleme ale agriculturii, unde refacerea sistemului de irigații constituia prioritatea zilei, chiar dacă era ianuarie și ningea”, rememorează fostul ministru.

Însă are o tristețe Petrea Daea, aceea că nimeni nu a continuat viziunea sa după ce a părăsit ministerul. Dar nu e panică, social democratul are sfaturi pentru oricine.
Din nefericire, în anul 2020 ritmul de execuție nu s-a mai respectat, nu s-au deschis noi șantiere, blocându-se activitatea celor aflate în lucru.
Păcat! Suntem în perioada fundamentării bugetului!
Sugerez guvernanților ca la fundamentarea bugetului pentru agricultură să nu neglijeze următoarele obiective:
1.continuarea programului de reabilitare a irigațiilor;
2.continuarea lucrărilor de execuție la canalul Siret – Bărăgan,
3.continuarea investițiilor pentru combaterea grindinei și stimularea precipitațiilor;
4.punerea în aplicare a Legii Muntelui;
5.susținerea cercetării;
6.susținerea Băncii de gene Buzău;
7.punerea în aplicare a legilor pentru susținerea produselor deficitare în zootehnie, horticultură, piscicultură și apicultură;
8.susținerea produselor tradiționale românești;
9.stimularea dezvoltării rețelei de depozitare și comercializare a produselor românești pe piața interna si externa;
10.asigurarea sumelor pentru subvenții, investiții ținându-se seama de noul concept al Politicii Agricole Comune.
Pentru toate acestea există legislație pusă de acord cu Comisia Europeană. În dialogul public, anumiți ”specialiști”, care au tot vorbit de-a lungul vremii, dar din nefericire faptele nu s-au văzut, afirmă cu insistență că sunt programe pentru irigații cu susținere din sumele repartizate de Comisia Europeană. Banii europeni vor veni prin procedurile Comisiei Europene, nu vin imediat și vor dura ani, mai ales în nou concept al Politii Agricole Comune.
Se pune firească întrebare ce facem până atunci, cum irigăm culturile la vară, cum le protejăm și cum ajutăm concret fermierii români, pentru că timpul pierdut nu-l putem recupera.
Răspunsul este clar, direct, practic, legal, și se află în mâna guvernanților. Aveți bază legală, repartizați banii în bugetul pentru agricultură, îi veți primi înzecit înapoi, prin producțiile obținute, locurile de muncă păstrate și multiplicate, câștigul fermierilor, reglarea balanței comerciale și alte avantaje pe orizontală, asigurând astfel hrană sănătoasă produsă în țară pentru consumatorii români.
Nu mai aveți constrângeri de deficit bugetar!
Aveți tot ce vă trebuie, stimați guvernanți, nu va lipsește nimic, sunt proiecte, sunt legi, aveți libertatea deplină de a construi un buget pentru binele agriculturii românești, în folosul românilor.
În agricultură este o regulă de fier: nu se întrerupe ce s-a început și se face la timp, orice program poate fi îmbunătățit, modificat, dar nu oprit! Este loc și pentru altele noi.
Prin grija și munca fermierilor câmpul arată bine – bravo lor! Ogoarele executate, culturile răsărite, cerealele înfrățite, practic câmpul râde, dar poate plânge dacă nu facem ce trebuie și mai ales la timp.
În speranța că acest mesaj a fost înțeles pe deplin, urez sănătate tuturor și succes fiecăruia.
Făuritorilor de hrană ai țării le urez un an agricol bun!”, este mesajul fostului ministru.

Articolul precedentIohannis este de acord ca fostul ministru Alexe să fie cercetat pentru fapte de corupție
Articolul următorAtât preoții, cât și medicii încearcă să-i convingă pe credincioşi să se vaccineze