În urma procesului intentat de autoritățile din comuna Gornet Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, instanța dă parțial dreptate părții acuzatoare și anulează, astfel, Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, judeţul Prahova. Cu toate astea, respinge capătul de cerere, cel referitor la despăgubirea cerută de autoritățile locale din comuna Gornet.

Comuna Gornet ar putea scăpa de carantină

„Admite in parte cererea – Respinge acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamantul Bogdan Dumitru, în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamanta UAT Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu acelaşi pârât. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, judeţul Prahova. Respinge capătul de cerere în pretenţii din acţiunea reclamantei UAT Comuna Gornet, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de maximum 2 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII – a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, azi, 4 august 2020, în condiţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.”, se arată în minuta ședinței de judecată.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a instituit carantina în data de 22 iulie, în comuna Gornet, în urma infectorii a 15 persoane cu COVID-19, într-un timp extrem de scurt de două săptămâni. Măsura carantinei ar fi fost valabilă timp de 14 zile, cu posibilitatea de prelungire.

Cu toate astea, în data de 29 iulie, autorităţile locale din comuna Gornet au atacat ordinul în instanţă, cerând DSU 4 milioane de euro despăgubiri.

„În comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile – au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 8 – 20.07.2020; rata de infectare depăşeşte nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori; cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunităţi închise); ponderea populaţiei cu vârsta de 65 de ani şi peste este similară în comună cu cea din restul judeţului; personalul de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depăşit de numărul de cazuri noi zilnice”, susţinea atunci Prefectura Prahova.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentFonduri europene pentru apă la Onești: aproape 1.500 euro pentru fiecare locuitor
Articolul următorPresiuni asupra primarilor PSD din Giurgiu? Marian Mina acuză!
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.