Un municipiu de mici dimensiuni a ajuns în topul fondurilor europene în ceea ce privește investițiile. Ultima achiziție a operatorului regional de apă RAJA, serviciul de apă și canalizare la nivelul orașului Onești s-a lăsat cu investiții majore din fonduri europene. La începutul acestui ani, după doi ani de lucru, a fost semnat “Proiectul Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești”, care include investiții în valoare totală de 57.800.181 euro, respectiv 275.608.601 lei. Este unul dintre cele importante programe la nivel național dacă de raportăm la volumul investițiilor, dar mai ales la cuantumul de bani europeni care revine pentru fiecare locuitor. Ultimul recensământ indică că Oneștiul are o populație de 39.172 locuitori, ceea ce însemană 1475, 5 euro pentru fiecare locuitor dacă ne raportăm la valoarea totală a programului exprimată în moneda europeană și 7035,8 lei pe cap de locuitor raportat la valoarea proiectului în monedă națională. Obiectivele principale ale programului european sunt identificarea unei surse noi de apă și construcția unei stații de tratare a apei pentru locuitorii Municipiului Onești, modernizarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă și de canalizare, inclusiv reabilitarea stației de epurare existente.

Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) reprezintă o etapă semnificativă în cadrul extinderii și modernizării infrastructurii de alimentare cu apă și de apă uzată în Municipiul Onești, fiind primul program de finanțare europeană nerambursabilă de care acesta beneficiază.

Delegarea Serviciului de alimentare cu apă și de canalizare din Municipiul Onești către Operatorul Regional RAJA S.A s-a realizat în iunie 2017

Imediat după preluarea serviciului, prioritatea Operatorului a fost furnizarea apei de calitate în regim continuu către locuitorii Municipiului Onești, eliminarea pierderilor de apă și a disconfortului provocat de frecventele avarii.

Pregătirea Proiectului “Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești” a demarat încă din anul 2018 prin organizarea procedurii de licitație și atribuirea contractului de servicii “Sprijin pentru pregătirea Aplicației de Finanțare și a Documentațiilor de Atribuire pentru Proiectul Dezvoltarea Infrastructurii de Apă și Apă Uzată în Municipiul Onești”, în valoare totală de 5.672.108 lei, asigurați de RAJA S.A. din fonduri proprii.

Operatorul Regional a elaborat cu susținerea autorităților locale și aportul Ministerului Fondurilor Europene, Studiul de Fezabilitate aferent Proiectului, care include investiții în valoare totală de 57.800.181 euro, respectiv 275.608.601 lei, contractul de finanțare fiind semnat în data de 9 ianuarie 2020.

Articolul precedentCodrin Ștefănescu, atac la liderul interimar al PSD: „Ciolacu tace”
Articolul următorComuna Gornet câștigă parțial procesul intentat DSU