Captură video Ziarul Naţional
Captură video Ziarul Naţional

România nu are strategii naţionale în domeniul siguranţei alimentare, al calităţii alimentelor şi în cel fitosanitar. Este semnalul de alarmă tras de Curtea de Conturi, care a finalizat un audit privind performanţa activităţilor din domeniul sănătăţii şi bunăstării animalelor, hranei pentru animale, al siguranţei alimentelor precum şi al activităţilor de control oficial. Absenţa acestor strategii afectează coerenţa politicilor şi a măsurilor în domeniu, obiectivele naţionale pe termen mediu şi lung fiind inexistente, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Analiza a vizat perioada 2015-2020, fiind efectuată în intervalul 21 mai 2020 – 12 noiembrie 2021 la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi la Autoritatea Naţională Fitosanitară (ANF).

Amenzi prea blânde pentru nerespectarea legii

În comunicatul Curții de Conturi se arată că schimbările frecvente ale managementului superior al ANSVSA şi succesiunea de acte normative prin care s-a modificat structura organizatorică a Autorităţii şi a structurilor teritoriale au condus la apariția unor vulnerabilităţi în privința luării deciziilor.

Este posibil ca sancţiunile aplicate de ANSVSA şi de ANF să nu descurajeze încălcarea legii sau să nu fie date conform gravității faptei, deoarece valoarea amenzilor contravenţionale nu a fost actualizată şi nici armonizată cu regulamentele europene. În comunicatul Curții de Conturi se mai arată că în ceea ce privește pesta porcină africană (PPA), acţiunile de prevenţie realizate de entităţile publice desemnate şi de fondurile private de vânătoare au fost insuficient de bine organizate şi coordonate, în unele cazuri. În perioada iunie 2018 – decembrie 2020, s-a plătit în acest scop suma totală de 589 de milioane de lei, reprezentând echivalentul a 122 de milioane de euro.

Produsele Bio au sau nu reziduuri de pesticide?

Curtea de Conturi a comunicat că resursele şi echipamentele tehnice ale Direcţiilor Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor auditate, ale Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, ale Institutului de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi ale ANF au un grad de uzură între 69% – 100%, fiind în mare parte depreciate tehnic şi moral. Din această cauza, întreţinerea lor necesită costuri mari.

O altă constatare este legată de schemele naţionale de calitate privind reţeta consacrată şi produsul tradiţional, ele nefiind recunoscute la nivel european deoarece MADR nu a notificat Comisia Europeană înainte de adoptarea lor.

Astfel, doar zece produse alimentare româneşti, din cele 1.374 de produse alimentare din statele membre, erau înregistrate în sistemele de calitate europene la data auditului. Inspectorii Curții de Conturi au constatat că, în toată perioada verificată, ANF nu a realizat în totalitate planul de control privind monitorizarea reziduurilor de pesticide.

Produsele Bio nu au fost verificate pentru a determina prezenţa sau absenţa reziduurilor de pesticide, deşi au fost planificate acţiuni în acest sens.

iApetitul pentru reforme l-a lăsat fără funcție. Ce plan are Cîțu după Congres

Articolul precedentDublă crimă în Botoșani. Principalul suspect este o fetiţă de 13 ani
Articolul următorÎncepând cu 5 aprilie, Primăria Capitalei asigură tratamente împotriva căpușelor