Sursă Foto: ISU Suceava
Sursă Foto: ISU Suceava

Hotelierii români cazează în continuare refugiați benevol deoarece Guvernul nu realizează încă decontările promise în urmă cu câteva săptămâni. Statul a decis că pentru sprijinirea refugiaților aflați temporar pe teritoriul României se va putea acorda ajutor financiar pentru cazare și masă, dar nu a stabilit însă cum se va realiza practic acest lucru.

Hotelierii nu au primit deocamdată bani

Decontarea către hoteluri pentru cazarea refugiațlor nu s-a făcut până acum, spun surse guvernamentale. Mecanismele de decontare încă nu existau săptămâna trecută, acuză cei din teritoriu. Procedura de decontare ar urma să înceapă totuși, potrivit informațiilor din industrie. Mulți dintre hotelieri nu sunt interesați de această schemă deoarece sumele alocate nu sunt mari iar cetățenii ucraineni care vin în România stau în general o perioada scurtă.

Hotelierii nu au primit deocamdată bani. Statul oferă pe teritoriul țării mai multe locuri de cazare, săli de sport, cămine studențești, grădinițe ( aproximativ 30.000 de locuri), iar cazarea se face cu prioritate aici. În aceste cazuri, costul ar fi de 50 de lei (la stat), față de unități hoteliere, unde s-ar deconta 100 sau 230 lei plus 20 lei hrană. Pentru decontări, hotelierii ar trebui să se înscrie pe o platformă creată de guvern, dar acest lucru nu garantează că primesc bani.

“Cine a vrut să cazeze până acum a cazat pe spatele lui, a fost un efort umanitar, într-un context deosebit. Legislația oricum nu e retroactivă. Cetățeni ucraineni care să vină acum la Cluj sunt tot mai puțini și, în general, suntem oraș de tranzit – ei stau aici o zi, două. 90% au nevoie de o noapte de cazare. În ceea ce privește decontările, știu doar ce s-a publicat hotărârea – că urmează să se facă unele decontări. Noi nu am încercat să accesăm bani. Sumele prevăzute sunt oricum destul de mici, nu poți oferi mâncare de 20 lei, cu trei mese pe zi, pentru o persoană. Cheltuielile unui hotel sunt mari, gazul, curentul, toate s-au scumpit, s-au triplat prețuri. Se poate că suma – de 50 de lei, de 100, cât va fi – să fie de folos pentru hoteluri mai mici, pentru pensiuni sau pentru unități din orașe mai mici. Noi nu am făcut demersuri de decontare, nu a fost cazul. Cum ziceam, pentru noi a fost o chestiune de mobilizare și de omenie, mai degrabă, pentru o situație de moment, când a fost nevoie”, spune Roxana Ghiran, manager hotel Napoca, Cluj, reprezentantă a Asociației Hotelierilor Clujeni.

Guvernul a emis la începutul lunii martie un act normativ pentru aprobarea valorii maxime a costurilor aferente cazării în locațiile stabilite de comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite care provin din zona conflictului armat din Ucraina.

Ce promitea Guvernul

„Se aprobă valoarea maximă a costurilor aferente cazării în locațiile stabilite de comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, puse la dispoziție de către instituțiile sau autoritățile publice centrale sau locale ori de către operatorii economici publici sau privați, în sumă de 50 de lei/zi/persoană. Costurile aferente cazării prevăzute la alin. (1) includ cheltuielile necesare funcționării locației, respectiv cheltuielile cu utilitățile și cele necesare întreținerii spațiului. Se aprobă valoarea maximă a costurilor aferente cazării în locațiile stabilite de comitetele județene/al municipiului București pentru situații de urgență pentru cetățenii străini sau apatrizii aflați în situații deosebite, care provin din zona conflictului armat din Ucraina și care nu solicită o formă de protecție potrivit Legii nr. 122/2006, cu modificările și completările ulterioare, puse la dispoziție de către instituțiile sau autoritățile publice centrale sau locale ori de către operatorii economici publici sau privați, în sumă de 50 de lei/zi/persoană. Costurile aferente cazării prevăzute la alin. (1) includ cheltuielile necesare funcționării locației, respectiv cheltuielile cu utilitățile și cele necesare întreținerii spațiului”, prevede hotărârea.

Generozitate doar pe hârtie

Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, posibilitatea ca românii care găzduiesc refugiaţi proveniţi din Ucraina să beneficieze la cerere de decontarea unor cheltuieli, respectiv 20 de lei/zi pentru hrană şi 50 de lei/zi pentru cazare pentru fiecare persoană găzduită. 

“Aş vrea să vă semnalez şi adoptarea ordonanţei de urgenţă care permite persoanelor fizice care găzduiesc cetăţeni străini sau apatrizi aflaţi în situaţii deosebite proveniţi din zona conflictului armat din Ucraina să beneficieze de decontarea din bugetele Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, respectiv Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov a cheltuielilor cu hrană şi cazarea în valoare de 20 de lei/zi pentru fiecare persoană găzduită, pentru hrană, şi pentru cazare alţi 50 de lei/zi. (…) Iată că prin această ordonanţă, Guvernul dă posibilitatea românilor care au făcut acest gest să poată continua sau, cel puţin, să-şi diminueze efortul pe care l-au făcut până acum, atât în privinţa asigurării hranei, cât şi în privinţa asigurării cazării”, a declarat Dan Cărbunaru.

Acesta a adăugat că mecanismul de decontare şi perioada de aplicare vor fi stabilite printr-o hotărâre de guvern, întrebat ce dovezi trebuie să aducă persoanele care găzduiesc sau au găzduit refugiaţi proveniţi din Ucraina şi doresc o decontare a cheltuielilor suportate.

Distribuirea pastilelor de iod ridică semne de întrebare

Articolul precedentDistribuirea pastilelor de iod ridică semne de întrebare
Articolul următorDublă crimă în Botoșani. Principalul suspect este o fetiţă de 13 ani