Iodura de potasiu
Iodura de potasiu. Sursa foto: observatornews.ro

Ministrul Alexandru Rafila continuă să vorbească despre distribuirea pastilelor de iod către populație, fără să prezinte soluții concrete privind modul în care se va realiza acest lucru, în condițiile în care medicii de familie refuză să le distribuie pacienților. Ministrul recunoaște că trebuie găsit un cadru legal pentru distribuirea pastilelor, dar nu oferă explicații.

Pastilele de iod nu vor fi distribuite fără o campanie de informare, a declarat luni ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Rafila susține că toată lumea trebuie să înțeleagă despre ce este vorba. Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat speranţa că medicii de familie vor participa la campania de distribuire a pastilelor către populaţie. Declarațiile ministrului Sănătății vin în contextul în care medicii de familie au anunțat că nu doresc să se ocupe cu distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu, deoarece nu au timpul necesar să facă acest lucru.

„Cred că mulţi dintre medicii de familie vor reflecta şi vor deveni parteneri ai pacienţilor de pe listele lor în a-i ajuta să înţeleagă care este scopul acestei distribuiri”, a spus ministrul Rafila.

Cum se va face distribuirea pastilelor de iod?

Dacă medicii de familie nu vor distribuie pastilele de iod, este greu de spus dacă acțiunea va avea succes, indiferent de campania de popularizare a Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătăţii a transmis că împreună cu Guvernul, va fi demarată, la începutul acestei săptămâni, o campanie de informare a populaţiei privitoare la modul de administrare şi de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu. Potrivit ministrului Sănătății, doar după campania de informare vor fi distribuite pastilele de iod.

„Am lucrat în această perioadă la structurarea campaniei de informare. Nu putem face distribuţia acestor comprimate fără să existe o campanie de informare a publicului privind modul de administrare şi utilizare. (…) E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme. (…) Vă asigur că vom găsi cadrul legal care să facă posibilă distribuţia către cetăţeni”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Alexandru Rafila a vorbit din nou despre faptul că nu există niciun risc care să conducă la administrarea acestor comprimate.

„Menţionăm că, în momentul de faţă, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publică, distribuţia şi dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populaţiei sunt în responsabilitatea Ministerului Sănătăţii”, a precizat Ministerul Sănătăţii.

O nouă lege interzice încălzirea teraselor din Franța

Articolul precedentApetitul pentru reforme l-a lăsat fără funcție. Ce plan are Cîțu după Congres
Articolul următorAjutoarele promise de Guvern pentru cazarea refugiaților ucraineni întârzie să apară