Abia în martie 2020, Curtea Constituțională a decis că reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii(CSM) au încălcat legea când au organizat concursurile de admitere în magistratură. Cel care a invocat mai multe excepții de neconstituționalitate este un fost candidat.

Mai exact, în anul 2017, a solicitat instanței de judecată să constate nulitatea Regulamentului pentru concursul de admitere în magistratură. (n.r. Hotărârârea nr. 279/2012 emisă de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost aprobat Regulamentul privind organizarea concursului pentru admiterea în magistratură din anul 2017).

Cel care aspira să devină magistrat a menționat că, în mod vădit „forțat” au fost inserate aspecte care încalcă legea privind statutul magistraților. Concret, nota la proba interviului nu ar fi trebuit să facă parte din media finală obținută la acest concurs, întrucât nu sunt prevăzute criterii de acordare a punctajului. De asemenea, aceasta nici nu putea fi contestată.

Autorul excepției de neconstituționalitate este nemulțumit că Regulamentul pentru concursul de admitere în magistratură completează în mod nepermis și neconstituțional criteriile și problele prevăzute strict de legea organică pentru admiterea în magistratură”, se arată în Decizia Curții Constituționale(nr. 121 din 10 martie 2021)

Curtea de Apel București a „spălat rușinea” CSM. A șters de pe site sentința prin care s-ar fi permis nelegalitatea comisă de Consiliul Superior al Magistraturii

Acest litigiu a făcut obiectul dosarului nr. 5194/2/2017 și a fost judecat în prima fază de Curtea de Apel București. Judecătorii de la această instanță au considerat că nu e nimic ilegal și nu au luat în seamă argumentele de candidatul care a schimbat sistemul, citind Constituția.

Curtea de Apel București a fost de acord cu ilegalitatea CSM comisă timp de 14 ani

Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, a admis recursul principal declarat împotriva Sentinței pronunțată de Curtea de Apel București și a anulat prin Decizia definitivă nr. 5228/15.10.2020, Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 279/2012 prin care a fost aprobat Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în magistratură din anul 2017.

De rușine, judecătorii de la Curtea de Apel București au șters dosarul de pe site-ul instanței, prin care permiteau ilegalitatea comisă de CSM timp de 14 ani(n.r. foto)

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucuresti au sters de pe site sentinta rusinoasă

Decizia Curții Constituționale îi pune pe organizatori „la colț”

La data de 10 martie 2020, Curtea Constituțională a soluționat cauza și a admis excepția de

neconstituționalitate a art. 106 lit. d) din Legea privind statutul magistraților.(n.r Legea 303/2004) Astfel, a desființat Regulamentele prin care Consiliul Superior al Magistraturii a organizat concursurile pentru admiterea în magistratură și admiterea în Institutul Național al Magistraturii timp de 14 ani.

Instanța a concluzionat, în principal, că aspectele esențiale în ceea ce privește admiterea în magistratură și admiterea în Institutul Național al Magistraturii, trebuie să fie reglementate prin Lege organică adoptată de Parlamentul României, acestea neputând fi reglementate prin acte administrative cu caracter inferior Legii, iar Regulamentul trebuie doar să detalieze și să explice procedura privind organizarea și desfășurarea acestor concursuri.

 Hotărârea CSM este asemănătoare cu cele emise începând cu anul 2012 și până în anul 2019. Prin urmare, toate actele care au aprobat Regulamentele de concurs, au fost emise de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nelegal și sunt astfel lovite de nulitate absolută.

La acest moment, proba interviului pentru admiterea în magistratură are ca rezultat final „ADMIS” sau „RESPINS”, conform dispozițiilor CCR.

Cu toate acestea, niciun membru al Consiliului Superior al Magistraturii nu a fost tras la răspundere pentru faptul că a emis hotărâri nelegale. Principiul „necunoașterea legii nu poate fi o scuză pentru încălcarea acestuia” nu se aplică în cazul celor care trebuie să garanteze legalitatea, integritatea sistemului de Justiție.

Citește și: Falșii justițiari. „Like, share and out”. Ce nu știu cititorii despre judecătorul „VIP” Cristi Dănileț

Articolul precedentDavid Saranga, despre declarațiile AUR: „Se încadrează în definiția negării Holocaustului”
Articolul următorEdiția a III-a a DOOM a fost publicată și are peste 3.000 de modificări
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”