Sursa foto: BizBrașov.ro

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” al Academiei Române a lansat astăzi, 4 ianuarie, ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM).

Noua ediție are peste 3.000 de modificări, majoritatea fiind noile forme morfologice ale unor cuvinte care erau deja în limba română.

Astfel, printre noile cuvinte ce se regăsesc în DOOM se numără „afterschool”, „breaking news” și „all-inclusive.” Adina Dragomirescu, directoarea Institutului de Lingvistică, a anunțat că primele exemplare ale noului DOOM au ieșit astăzi din tipar.

Mii de modificări la ediția a III-a a noului DOOM

„Mai sunt și cuvinte complet noi, împrumuturi din engleză care au apărut în limbă și care trebuiau să fie normate cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toată terminologia coronavirusului”, a explicat Dragomirescu, relatează Edupedu.ro.

Totodată, directoarea Institutului de Lingvistică a mai precizat că a doua ediție a DOOM a fost publicată în 2005, iar de atunci au apărut numeroase modificări.

„Spre exemplu, la profesor s-a păstrat doar varianta cu accent pe „e”, dar în alte situații s-a completat paradigma la verbe, erau doar două persoane, s-au pus toate persoanele ca dicționarul să fie util și pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de română și vor să vadă o formă a unui verb. În plus, s-au mai pus locuțiuni („calea-valea”, spre exemplu)”, a mai spus Anca Dragomirescu.

A doua ediție a DOOM a fost publicată în urmă cu 17 ani

Noul dicționar a apărut la Editura Univers Enciclopedic și va putea fi găsit foarte curând în librării. De asemenea, noua ediție va putea fi consultată și online pe site-ul editurii.

Limba română a evoluat constant în ultimii ani datorită migrației și a globalizării. Majoritatea noilor cuvinte împrumutate sunt din limba engleză.

Vocabularul limbii române cuprinde peste 120.000 de cuvinte și este constituit din fondul lexical originar și fondul lexical format din cuvinte împrumutate, precum și din formații românești.

Elementul de bază al vocabularului limbii române este cel latin, care dovedește descendența acestuia din limba latină populară și încadrarea ei în familia limbilor romanice ( portugheză, spaniolă, italiană, franceză).

Cîmpeanu vine cu precizări în privința olimpiadelor școlare

Articolul precedentCum s-a organizat concursul de admitere în magistratură nelegal, timp de 14 ani. Decizia Curții Constituționale îi pune pe organizatori „la colț”
Articolul următorPreședintele PNL Teleorman, trimis în judecată de procurorii anticorupție după ce a încercat să aranjeze un concurs
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.