Elevii cer măsuri urgente, de siguranță. „Valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite”

Aceștia susțin că o nouă vacanță forțată va „asasina” încrederea în școala românească

Consiliul Național al Elevilor (CNE) a solicitat, marți, adoptarea unui set de măsuri urgente, astfel încât școlile să rămână deschise, considerând că trecerea aceastora în formatul online sau o nouă vacanță forțată, așa cum a fost în luna octombrie, pe fondul valului 4, ar însemna pierderea oricărei urme de încredere în școala românească, se arată într-un comunicat al CNE, citat de Agerpres.  

„E absolut elementar să ne asigurăm că valul 5 al pandemiei nu ne ia, din nou, pe nepregătite, la fel cum s-a întâmplat în mod sistematic în ultimii doi ani. Guvernul trebuie să adopte o serie de măsuri urgente pentru a preveni riscul de infectare comunitară, dar şi pentru a putea menţine şcolile deschise cu prezenţă fizică pentru cât mai multă vreme. Altă vacanţă forţată sau o perioadă de şcoală online generalizată pur şi simplu vor asasina şi ultima fărâmă de încredere a populaţiei în şcoala românească”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Silviu Morcan, potrivit comunicatului sus-menționat.

De asemenea, CNE mai solicită introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ, de două ori pe săptămână, așa cum stipulat și acum, îsă printr-o procedură clară care să se poată efectua în spaţiul şcolar; precum și livrarea testelor Covid în kituri individuale, „fără a fi nevoie de sortarea pieselor vrac”, dar mai ales de ambalarea acestora.

Totodată, reprezentanţii elevilor doresc adoptarea unui algoritm/unei matrici de calcul în baza căruia/căreia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli, incluzând mai mulţi parametri, precum rata de vaccinare a elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, suprapopularea claselor, utilizarea transportului în comun de către populaţia şcolară.

În acest moment, cursurile se desfășoară în formatul fizic în localitățile în care incidența este de sub 3 cazuri de infectare la mia de locuitori, independentă de rata de vaccinare a cadrelor didactice și nedidactice, care fusese stabilită la un minimum de 60% din rândul acestora.

La raportarea CNSU de luni, 3 ianuarie, incidența la nivel național era de 0,60 cazuri la mia de locuitori, aceasta fiind în creștere în 36 de județe față de ziua precendentă.

Grupul de Comunicare Stategică a anunțat, astăzi, la ora 10.00, o dublare a numărului de cazuri în ultimele 24 de ore, fiind confirmate 3.900 de cazuri de infectare. Este pentru a doua zi consecutiv în care ulse dublează, iar numărul deceselor din cauza Covid a crescut de la 18 la 52.

Rafila, despre întârzierea adoptării certificatului Covid. „Eficacitatea lui devine tot mai puțin relevantă”  

Articolul precedentSe scumpesc parcările în Capitală
Articolul următorAvertizare: Valul Omicron nu va fi blând cu copiii