Alfred Simonis (captură video)

Parlamentarul Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, dă la rândul său semnalul că social democrații nu au vreo intenție să mai stea pe margine.

Ieri, acesta a spus clar și răspicat că PSD ar trebui să meargă cu următoarea propunere de premier, în condițiile în care inițial, formațiunea politică dădea de înțeles că nu ar fi interesată de astfel de sarcini.

Afirmațiile lui Simonis, făcute aseară la Digi 24, au legătură cu numărul de parlamentari pe care îi are PSD, superior oricărei alte formațiuni politice, iar din acest motiv deputatul consideră că PNL, USR și UDMR nu mai pot forma o majoritate pentru a învesti un guvern, în condițiile în care „calculele arată (…) în dreptul PSD 157 de parlamentari și în dreptul PNL (…) 119, până mâine nu știm câți mai rămân”.

Și, în atare condiții, a subliniat Simonis, „situația în care se află astăzi scena politică ne îndreptățește să avem prima opțiune în a solicita primul-ministru. În acest moment în care în fiecare zi PNL pierde 1, 2, 3 parlamentari, singurul partid stabil în România fiind PSD, ar fi îndreptățit să facă această solicitare”.

Cu toate acestea, Simonis a îndulcit declarația, arătând că, până la urmă, „e mai puțin important cine e prim-ministru, dacă e de la PSD, dacă e de la PNL, important e să fie un prim-ministru sănătos la minte, să înțeleagă contextul în care se află România, capabil să gestioneze o majoritate în Parlament”.

De altfel, ieri, Marcel Ciolacu a declarat că social democrații își asumă să intre la guvernare: „Nu e nici prima, nici ultima oară când am spus că PSD își asumă să intre la guvernare. Am constatat că PNL a spus clar că nu poate să treacă prin Parlament un guvern minoritar, lucru pe care noi îl spunem de la începutul crizei”.

Aseară, președintele PNL Florin Cîțu a anunțat că Biroul Politic Naţional al PNL a adoptat propunerea de flexibilizare a mandatului pentru negocieri cu forţele democratice din Parlament, însă că liberalii au propria propunere de premier. Pe „flexibilizare”, echipa de negociere va fi condusă chiar de el, urmând a fi însoțit de cei patru prim-vicepreşedinţi şi secretarul general.

În continuare, Cîțu a ținut de varianta sa, anume că actuala actuala criză politică a fost generată de alte partide, „cu care vom negocia în perioada următoare”, mărinimos cumva, dat fiind că, potrivit propriilor declarații, „celelalte partide nu au flexibilizat nimic până acum, au rămas cantonate în pozițiile lor. Trebuie să rezolvăm această criză”.

Articolul precedentOctavian Jurma anunţă sub 5.000 de cazuri pe zi, la jumătatea lunii noiembrie
Articolul următorCodrin Ștefănescu, revoltat: „Ați luat-o razna total, ați înnebunit o țară întreagă cu lupta voastră pentru ciolan”