Târgumureșenii pot, în sfârșit, să respire ușurați! Contractul de colectare a deșeurilor pentru zona 2 Mureș a fost, în sfârșit, atribuit. La  aproape trei luni de la rezilierea contractului cu vechiul operator, ADI Ecolect Mureș a atribuit contractul de colectare a deșeurilor  Asocierii Polaris M. Holding – Urban Grup Environment. 

Zona 2 Mureș, îngropată sub gunoaie. Târgu Mureș ajunsese un Napoli al României

În luna aprilie a acestui an, locuitorii din Târgu Mureș se plângeau știrilor ProTV că orașul devenise un focar de infecție. Aceștia se simțeau sufocați de cele nu mai puțin 2.000 de tone de deșeuri pe care nu le mai ridicase de nimeni de aproape 3 săptămâni.

Ziarul de Investigații v-a prezentat în trecut, aici, povestea aparentelor lupte duse de firme de salubritate din oraș

Foto: Arhivă

Astfel, în iunie 2022, firma de salubritate clujeană Brantner Veres SA câștiga licitația pentru curățenia stradală și colectarea deșeurilor din Târgu Mureș. Contractul urma să se întindă pe perioada a doi ani, până în 2024. Desemnarea Brantner venea după ce în 2021 Primăria Târgu Mureș reziliase contractul cu Sylevy Salubriserv SRL din Ceuașu de Câmpie, județul Mureș. Aceasta era acuzată de primărie că percepea tarife exagerate, și că nu își respecta obligațiile contractuale. 

Noul operator s-a plâns de la bun început că se confrunta cu un boicot

Nevoită să încerce să angajeze oameni de la concurența locală, compania spunea că aceștia refuzau să lucreze pentru ei, fiind plătiți „la negru” ca să stea acasă. 

Mai mult, puncte de colectare a gunoiului din oraș au început să fie devastate, la fel ca în primăvara lui 2021, după ce Primăria Tg Mureș reziliase contractul cu Sylevy și când apăruseră în oraș 969 de „ghene” clandestine. Ca atare, primăria se văzuse nevoită să reia colaborarea cu firma locală, Sylevy Salubriserv SRL. 

Același lucru s-a întâmplat și în 2022, primăria văzându-se nevoită să rezilieze contractul cu Brantner Veres, și să reia colaborarea cu firmele locale.

Tot din motive de nerespectare a obligațiilor contractuale, toate cele 19 UAT-uri, inclusiv municipiul Târgu Mureş au rămas, din nou, în această primăvară, fără un serviciu de colectare a deşeurilor. Soluţiile găsite pentru ridicarea gunoiului au fost doar provizorii.

De salubritatea din Târgu Mureș se va ocupa, de acum înainte, Asocierea Polaris M. Holding – Urban Grup Environment, care are puncte de lucru în toată țara

Din fericire, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Mureş a atribuit, marţi, contractul de colectare a deşeurilor pentru zona 2 Mureş. De colectarea deșeurilor din  zona care cuprinde municipiul Târgu Mureş şi alte 18 unităţi administrativ-teritoriale se va ocupa Asocierea Polaris M. Holding – Urban Grup Environment. Aceasta are o experiență de 22 de ani în domeniu, și este unul dintre cei mai mari operatori de servicii de salubritate din țară.

Zona 2 Mureș este alcătuită din: Municipiul Târgu Mureș, Orașul Miercurea Nirajului și comunele Band, Pănet, Mădăraș, Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Cristești, Ernei, Sângeorgiu de Mureș, Livezeni, Corunca, Glodeni, Gornești, Hodoșa, Vărgata, Eremitu, Bereni, Măgherani.

Asocierea  Polaris M. Holding – Urban Grup Environment, prin reprezentantul său, Marius Secăreanu s-a adresat greu-încercaților locuitori ai urbei transilvănene, într-un comunicat de presă. Acesta le-a mulțumit locuitorilor din Târgu Mureş pentru susţinere şi pentru încrederea acordată. El i-a asigurat că, după zilele de mobilizare, mai precis cinci zile lucrătoare, deşeurile nu vor mai fi o problemă. Așadar, Târgu-Mureș se află la câteva zile distanță de a simți aer nou, de curățenie. 

Secăreanu a ținut să sublinieze că Asocierea Polaris- Urban nu se va limita doar la colectarea eficientă a deşeurilor. Conducerea acesteia are obiectivul clar, spune el,  de a respecta ţintele de colectare

Pentru a își atinge aceste obiective, au nevoie, însă, de sprijinul târgu-mureșenilor, declară acesta: „(…)invităm cetăţenii să devină partenerii noştri în colectarea separată a deşeurilor. Cum? Să colecteze separat plasticul, hârtia, sticla şi metalul, iar deşeurile reziduale şi biodegradabile să le depoziteze separat.” 

Companiile și-au luat, în comunicatul de presă, angajamentul de a oferi ceea ce îi lipsește urbei, de mult timp: servicii de colectare a deșeurilor de calitate și, implicit, un oraș curat și igienic, ai cărui locuitori să nu se mai teamă că se vor îmbolnăvi din cauza gunoaielor care ajunseseră să troneze lângă locuințele lor.

„Din respect pentru mureșeni, ne angajăm să oferim un serviciu de calitate, de lungă durată, să menținem curățenia și igiena și să contribuim astfel la un mediu sănătos și prosper pentru comunitate. La treaba! Munkára fel!”, a declarat Marius Secăreanu, reprezentantul Asocierii Polaris M. Holding-Urban Grup Environment.

Potrivit unui comunicat transmis presei, Asocierea Polaris M. Holding SRL (Lider de asociere) – Urban Grup Enviroment SRL (Asociat) are la dispoziție cinci zile lucrătoare pentru îndeplinirea obligațiilor aferente perioadei de mobilizare. Au mai rămas două zile, din cele cinci, până când târgumureșenii vor simți, pe propria piele, vântul schimbării.

Foto: Polaris Holding

O informare transmisă de conducerea ADI Ecolect Mureş confirmă eforturile noului operator de salubritate din zonă de a rezolva o situație dificilă pentru Zona 2 Mureș.  „Firma a comunicat că depune toate eforturile să îndeplinească condițiile necesare emiterii ordinului de începere înainte de data de 05 iulie, și să înceapă cât mai repede activitatea  Pe această cale, rugăm cetățenii contribuabili, atât ai Târgu Mureșului, cât și ai celorlalte UAT-uri, să dea dovadă de înțelegere și bunăvoință în ceea ce privește aruncarea deșeurilor. Pentru a se evita în această perioadă acumularea excesivă a deșeurilor reziduale la punctele de colectare, cantitatea acestora să fie redusă acolo unde este posibil.”

Articolul precedentSute de pompieri, detașați pe litoral
Articolul următorCristian Bușoi, atac la Nicușor Dan: „Primarul general a devenit un politician mincinos”