De cele mai multe ori, educația se traduce și prin colecția de diplome, fie că acestea provin din facultate sau din diverse cursuri pe care le alegem după finalizarea studiilor.
Într-un interviu cu Școala 9 și publicat de Libertatea, Simon Østergaard, futurolog și specialist al Institutului pentru Științele Viitorului din Copenhaga, Danemarca a explicat despre importanța diplomelelor de facultate în viitor.
Învățarea va fi văzută dintr-o perspectivă hibridă, care să se adapteze la noile obiceiuri dezvoltate de oameni în pandemie
”Cu siguranță va exista un mod hibrid de abordare a învățării, a educației și a muncii. Școala online va rămâne cu noi, nu văd o situație de tipul alb sau negru: fizic, la fața locului, versus virtual, online. În plus, forma hibridă este încă în curs de perfecționare”, aprecizat acesta.
De asemenea, expertul a vorbit și despre modul în care competențele propriu-zise pe care le are o persoană devin mai importante decât diplomele.
În timp, competențele vor fi mult mai importante decât diplomele obținute în facultate
”Vedem în diferite locuri din lume că intrăm într-o paradigmă de înlocuire a diplomelor cu competențe. Aș spune că este mult mai important să ai competențele necesare și să fii motivat să le înveți decât să poți arăta cuiva o bucată de hârtie care să ateste că ai terminat o facultate. Mai ales în sectoarele tehnologice”, a mai explicat Simon Østergaard.
Expertul a ținut să adauge că încă mai există persoane în vârstă în poziții de recrutare care gândesc după modele ușor învechite.
Acestea preferă să angejeze o persoană cu certificat de la o universitate cunoscută, pentru că asta îi oferă angajatorului o siguranță.
Însă dacă recrutează pentru joburile viitorului, care sunt mult mai fluide, bazate mai mult pe tehnologie, trebuie gândită recrutarea într-o paradigmă diferită.
”Există foarte multe studii care dovedesc că performanța la locul de muncă nu este foarte bine corelată cu diplomele”, a conclus Østergaard.