Sursa: Administrația prezidențială

Cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, a fost astăzi prezent în România, inclusiv într-o vizită la Palatul Cotroceni, ocazie cu care acesta, împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, au susținut declarații de presă comune.

Una dintre întrebările jurnaliștilor pentru șeful statului, legată de un eveniment care bate la ușă: rotativa guvernamentală. Mai ales că există discuții în spațiul public referitoare la disensiunile dintre principalii actori politici ai coaliției, PNL și PSD, implicit și despre posibile alegeri anticipate.

Aceasta în condițiile în care, dacă nu se votează Guvernul Ciolacu, ar putea fi posibil să se ajungă la alegeri anticipate, ipoteză pe care Iohannis nu a exclus-o, dar a lăsat să se înțeleagă că nu este îngrijorat foarte mult.

Cert este că șeful statului a promis că se va implica dacă vor fi probleme, posibil, ca în alte vremuri, „cu atenție și îngrijorare”. Iohannis momentan nu are de spus lucruri critice despre coaliția de guvernare și și-a exprimat opinia că actuala formulă va merge mai departe, chiar și după ce PSD va da premierul.

Am fost întrebat de multe ori dacă sunt mulțumit de felul în care s-a guvernat. Da, sunt mulțumit, fiindcă ceea ce trebuia să facă Coaliția și Guvernul, să treacă România prin criză, au făcut-o cu succes. Ah, că nu absolut toate detaliile au fost rezolvate, este iarăși adevărat, dar nici nu cred că s-a așteptat cineva ca această coaliție să funcționeze numai cu foarte bună înțelegere și numai cu soluții ideale. Este o coaliție politică complicată, între PNL și PSD, și trebuie să vedem partea plină a paharului, s-au înțeles și au rezolvat problemele cu care s-au confruntat. (…)

Eu cred că această rotație este posibilă și se va întâmpla. Nu cred că în momentul de față există o alternativă viabilă la această coaliție, și partidele au înțeles, toate partidele au înțeles acest lucru. În același timp, această rotație, sigur, va veni cu probleme suplimentare care trebuie negociate. În măsura în care va fi nevoie, mă voi implica pentru a garanta stabilitatea și bunul mers al lucrurilor.

Dacă, ad absurdum, nu se întâmplă așa și lucrurile se îndreaptă spre o situație de așa-zise alegeri anticipate, care expressis verbis nu sunt prevăzute în Constituție, dar, evident, ele pot avea loc, complicat de ajuns acolo, atunci va fi decizia Coaliției și eu mă voi implica pentru a garanta stabilitatea țării, pentru a garanta un mers normal al lucrurilor publice. Până la urmă, alegeri vor fi, cel mai târziu la sfârșitul anului viitor.

Încă o dată, eu cred că se va întâmpla rotația la conducerea Guvernului și sunt convins că această coaliție va merge mai departe. Cum va arăta acest lucru în detaliu vom vedea, însă nu sunt motive de îngrijorare. Nu vreau să dau exemple din vecinătatea mai apropiată sau mai îndepărtată, dar nu vom avea alegeri după alegeri, după alegeri, după alegeri. Deci România va fi guvernată și va rămâne o țară stabilă și prosperă”, a promis Iohannis.

Articolul precedentCâștigătorii concursului “Apa este viață!” 2023 și-au revendicat premiile
Articolul următorArme aduse din Spania prin firme de curierat și vândute fără autorizație