Oprea (PSD): „Foarte puțini dintre cetățenii României vor mai beneficia de pensie”

Afimația social democratului vine în contextul în care speranța de viață este în scădere

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a explicat de ce nu poate fi crescută vârsta de pensionare în România, publicând o statistică realizată la nivel european. Potrivit acesteia, anul trecut spreranața de viață a scăzut cu 1,4 ani. Mai mult, în România, speranța de viață (sănătoasă), după momentul pensionării este la femei de 6,5 ani, în timp ce la bărbați este de 6,7 ani, comparativ cu Germania, unde deși vârsta de pensionare este mai mare decât la noi, cu 7 luni, speranța de viață sănătoasă este de 12,8 ani la femei, respectiv de 11,5 ani la bărbați.

„Prima știre șocantă este că anul trecut speranța de viață a scăzut cu 1,4 ani, conform datelor Eurostat. Al doilea argument vine din faptul că trebuie analizată speranța de viață sănătoasă, un indicator ce vorbește despre calitatea vieții în ultimii ani (cât de sănătos ești).

În România un bărbat ajuns la pensie mai trăiește sănătos 6 ani și jumătate, în Germania (vârsta de pensionare este mai mare cu 7 luni) dar durata de viață sănătoasă este de 11 ani și jumătate. În Spania 12 ani și jumătate, iar în Polonia 8.

La femei vârsta de pensionare este mai mare sau egală cu cea din țările Europei Centrală și de Est, dar pensionarele trăiesc mai puțin sănătos comparativ cu celelalte țări”, a scris Radu Oprea pe Facebook.

„Pentru cei care au început să creadă că sunt nemuritori și veșnic sănatoși sau pur și simplu nu le pasă de mamele, tații, bunicele și bunicii lor le dau o veste proastă: chiar și ei vor îmbătrâni. Iar cu statistica (chiar dacă este o medie) nu te joci. Speranța de viață sănătoasă în România este incomparabil mai mică cu cea din Uniunea Europeană”, a mai scris Oprea.

De altfel, acesta are și un sfat, pentru toată lumea, de a se concentra pe rezolvarea cauzelor care duc la o speranță de viață sănătoasă mai mică, printre acestea numărându-se lipsa unei alimentații și a unei vieți sănătoase din cauza sărăciei, precum și condițiile grele de muncă, subliniind că abia după soluționarea acestora să se vorbească despre creșterea vârstei de pensionare.

„Altfel, doar foarte puțini dintre cetățenii României vor mai beneficia de pensie”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea.

Potrivit legislației în vigoare, în prezent vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în 2030, la 63 de ani. Cât privește stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și femei, în timp ce stagiul maxim de cotizare este de 35 de ani.

Conform celui mai recent raport al INS, în trimestrul al treilea din 2021, numărul mediu de pensionari a fost de 5.073 mii de persoane, în scădere cu 12 mii de persoane față de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.652 mii de persoane, în scădere cu 5 mii față de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.604 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 53,4% (comparativ cu 53,2% în trimestrul precedent).

Adriana Săftoiu, supărată pe sistemul de pensii din România

Articolul precedentGeorge Simion, atac la adresa lui Nicușor Dan. „Să nu-şi mai bată joc nici de bucureşteni, nici de valorile României”
Articolul următorVioleta Alexandru: „Ce înseamnă să nu ai principii și să nu ai curajul să lupți pentru ele”