Mai sunt încă multe detalii de pus la punct până pe 8 februarie, când se vor relua cursurile cu prezență fizică în majoritatea județelor din țară, o spune chiar președintele țării, însă primul sfat de azi transmis de Klaus Iohannis vizează părinții. Astfel, copiii trebuie pregătiți de școală, iar în timpul acesta autoritățile… fac ce pot. Potrivit lui Iohannis, „mai sunt unele detalii organizatorice” de pus la ppunct, însă Ministerul Educației și cel al Sănătății lucrează intens la un ordin comun.

Până una alta, luni, 8 februarie, majoritatea copiilor merg fizic la școală, deși președintele admite că pericolul nu a trecut. Pe de altă parte, la fel e de adevărat că profesorii încă nu au ajuns la rând la vaccinare, însă Iohannis face referire strict la faptul că „în ultimele săptămâni incidența bolii s-a redus un pic – avem ceva mai puține persoane internate la Terapie Intensivă, avem ceva mai puține persoane care se internează în spital în fiecare zi. Deci, cum spun experții, trendul este descendent...”.

Într-o conferință de presă, președintele a explicat în ce județe vor merge copiii de luni la școală, cu mențiunea că grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină.

Ținem însă cont de contextul epidemiologic din fiecare localitate și în fiecare școală se vor lua măsuri stricte. În consecință, în localitățile cu puține cazuri de COVID-19, scenariul verde, toți copiii merg la școală, de la grădiniță la liceu. În localitățile din scenariul galben merg la școală copiii de grădiniță, cei din învățământul primar și clasele a VIII-a și a XII-a. În localitățile din scenariul roșu merg fizic doar copiii de la grădiniță și cei din învățământul primar, restul fac cursuri on-line. În localitățile carantinate, toată lumea stă acasă.

Nu, nu am scăpat de pandemie, este nevoie să continuăm să fim responsabili, să purtăm mască, să păstrăm distanța, să respectăm măsurile care sunt în vigoare. Pe de altă parte, nu suntem singuri în Europa și evident că ne-am uitat puțin în jur să vedem ce fac alții în acest context. Putem să constatăm că marea majoritate a țărilor din Uniunea Europeană deschid școlile. În majoritatea statelor școlile sunt deja deschise sau vor fi deschise progresiv în următoarele săptămâni. Sunt foarte puține, doar trei state, care acum nu deschid școlile.

Sigur, mai sunt multe detalii de clarificat – cum se verifică dacă un copil este bolnav sau nu, ce se face în acel caz, la câte cazuri de îmbolnăvire dintr-o școală se închide școala și așa mai departe. Toate aceste lucruri vor fi foarte rapid clarificate printr-un ordin de ministru comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, un ordin care va fi pregătit astăzi și mâine și va fi dat publicității.

În consecință, pregătiți copiii pentru școală!”, a transmis Klaus Iohannis.

Articolul precedentBerbeceanu nu mai e prefect al Capitalei. Vrea ca cel care îi va lua locul să respecte legea
Articolul următorCîțu, optimist în legătură cu redeschiderea școlilor