Românii care călătoresc în țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European (SEE) pot efectua apeluri, trimite mesaje text și naviga pe internet în străinătate fără să plătească taxe suplimentare, începând cu data de 1 iulie. Anunțul a fost făcut de către Comisia Europeană, care a precizat că începând cu această dată intră în vigoare noul regulament îmbunătățit privind tarifele la telefonie și internet în roaming, pe teritoriul Uniunii Europene și în Spațiul Economic European, pentru consumatori și firme, potrivit antena3.ro.

„Datorită regulamentului nostru privind roamingul, am beneficiat cu toții de avantajele oferite de „Roamingul la tarife naționale”. Atunci când călătorim în UE, putem să efectuăm apeluri, să trimitem mesaje text și să navigăm pe internet fără costuri suplimentare. Acesta este un beneficiu foarte tangibil al pieței noastre unice europene. Prelungirea acestor norme va menține competitivitatea tarifelor aplicate între operatori și va permite consumatorilor să beneficieze în continuare de servicii de roaming gratuite în următorii zece ani.”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

Potrivit noului regulament, valabil până în anul 2032, consumatorii vor avea acum dreptul de a beneficia de aceeaşi calitate a internetului mobil în străinătate precum cea pe care o au acasă

Operatorii care asigura servicii de telefonie mobilă trebuie să verifice dacă consumatorii au acces la reţelele 4G sau la reţelele 5G mai avansate, dacă acestea sunt disponibile la destinaţia pe care o vizitează consumatorul. Consumatorii ar trebui să găsească informaţii privitoare la disponibilitatea reţelelor în contractele lor de servicii mobile şi pe site-urile web ale operatorilor. Noile norme privind roamingul obligă operatorii să îi informeze pe consumatori dacă telefoanele lor se conectează la o reţea non-terestră.

Operatorii ar trebui să oprească în mod automat serviciile mobile dacă serviciile mobile prin intermediul reţelelor non-terestre ajung la suma de 50 euro sau o altă limită predefinită

Noile norme prevăd faptul că operatorii le pot oferi consumatorilor servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a nu folosi serviciile de roaming în timpul călătoriei cu avionul şi la bordul navelor. Noile norme privind roamingul garantează informarea cu privire la numărul european unic pentru apeluri de urgență 112, care poate utilizat oriunde în UE pentru apelarea serviciilor de urgență. Până în iunie 2023, operatorii ar trebui să trimită mesaje automate clienților lor care călătoresc în străinătate pentru a-i informa cu privire la mijloacele alternative disponibile pentru a contacta serviciile de urgență, de exemplu prin mesaje text sau aplicații în timp real. Cetățenii care nu sunt în măsură să efectueze apeluri vocale pot utiliza aceste mijloace alternative.

Afaceri în timp de război: Ucraina exportă energie electrică în România

Articolul precedentConstanța va beneficia de un centru integrat pentru gestionarea situațiilor de risc
Articolul următorCea mai mare fabrică de ciocolată din lume se confruntă cu un focar de salmonella