După o noapte albă în sala de judecată a Curţii de Apel Bucureşti, magistraţii au decis în zorii zilei de miercuri să-l aresteze preventiv, pentru 30 de zile, pe mogulul de la Mediafax Grup, Adrian Sârbu, pus sub acuzare pentru evaziune fiscală. Întrebat de jurnalişti cum e în arest, Sârbu a răspuns sec: „cool”. În același dosar, magistrații au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă a avocatei Liana Petrovici, urmând ca ea să fie cercetată sub control judiciar.
După ce, iniţial, le trasmisese procurorilor că nu se poate prezenta la Parchetul General pentru că „nu-i permite bioritmul”, Adrian Sârbu a fost reținut luni de anchetatori, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de instigare la evaziune fiscală (două acte materiale), spălare de bani (două acte materiale) și instigare la delapidare. Avocata Liana Petrovici este acuzată de complicitate la spălare de bani.
Procurorii de la Parchetul General susțin că, la solicitarea lui Adrian Sârbu, inculpații Liliana Șerban, Roxana Dorina Grigoruță, Eugenia Bălan (arestată în altă cauză), Sorin Dinu, Daniela Reghină Cozac (cercetată în stare de libertate), Rodica Crisbășan și Dragoș Chiș, împreună cu Diana Atanasiu și Dragoș Eremia, au folosit o schemă infracțională în scopul sustragerii de la plata taxelor către bugetul de stat, schemă în care au fost interpuse mai multe firme, care au derulat operațiuni fictive, în intervalul 2011 — 2014, în relația cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de societățile din grupul Mediafax (SC Mediafax Grup SA, SC Mediafax SA, SC Apropo Media SRL).
Adrian Sârbu deține 87% din acțiunile SC Alerria Management Company SA, societate ce are 99,41378% din SC Mediafax SA, 95% din acțiunile SC Apropo Media SRL și 50% din SC Mediafax Group SA (restul de 50 de procente fiind deținute în cote egale de SC Mediafax SA și SC Apropo Media SRL, adică, practic, tot de el). Procurorii mai arată că, deși Sârbu nu îndeplinea funcții în cadrul acestor societăți, se poate spune că, în fapt, deținea controlul asupra tuturor firmelor din grup, „deciziile acestuia impunându-se cu putere de lege”.

Adrian Sârbu spunea că nu vrea să plătească taxe la stat

Justitie

„În acest context, în cadrul ședințelor de bugetare a societăților, la care a participat, inculpatul Sârbu Adrian a afirmat în mod constant că nu este dispus să plătească taxe la stat și s-a arătat interesat de găsirea unor modalități concrete de evitare a acestora, la nivelul managementului SC Mediafax Group SA, SC Mediafax SA și SC Apropo Media SRL fiind gândit, astfel, un sistem de eludarea a taxelor care în mod normal și firesc trebuiau virate la bugetul de stat, sens în care s-a hotărât înființarea de societăți în care să fie transferat capitalul, pentru a fi protejat de sistemul legislativ din România, care impunea obligativitatea achitării acestor taxe. Sistemul creat nu avea ca scop doar sustragerea de la plata către bugetul general consolidat al statului a taxelor și impozitelor, ci și utilizarea mai departe a sumelor de bani provenite din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în scopul plății de bonusuri pentru funcțiile de top ale societăților și în special pentru inculpatul Sârbu Adrian”, susţin procurorii.
Anchetatorii mai arată că disimularea adevăratei naturi a provenienței se realiza prin interpunerea în circuitul financiar a mai multor societăți de tip fantomă, în conturile cărora erau transferate de către SC Mediafax Group SA importante sume de bani, operațiuni în care erau interpuse alte două firme.
Totodată, avocata Liana Petrovici este acuzată că a participat în cursul lunii aprilie 2014 la o întâlnire ce a avut drept scop găsirea unei modalități în care să fie închis soldul de casă existent în balanța contabilă a SC TP SA care evidenția, la acea dată, o sumă în casierie în cuantum de aproximativ 2.100.000 lei, care în realitate lipsea, fiind anterior însușită de către Adrian Sârbu, în calitate de acționar al firmei,i prin intermediul SC Alerria Management Company SRL, fiind remisă acestuia prin intermediul directorului general G. G.
Cu această ocazie, Liana Petrovici a întocmit și avizat contractele prin care au fost create circuitele financiare fictive având drept scop ascunderea și disimularea modului în care sumele de bani au fost însușite din casieria firmei TP SA.
Prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului se cifrează la valoarea de 16.809.964 lei rezultat din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, la suma de 2.660.000 lei din săvârșirea infracțiunii de delapidare, fiind supusă spălării banilor suma de 2.893.607 lei.

Articolul precedentVasile Secară, sub control judiciar, pentru şantaj.
Articolul următorRudel Obreja a fost arestat preventiv.