Mulţi români au luat cu asalt farmaciile, în vederea achiziţionării medicamentelor pe bază de iod.
În acest context, ministrul Sănătății a făcut un nou apel, marți, către cetățenii din România, recomandându-le să renunţe la pastile pe bază de iodură de potasiu.
Deşi sunt luate preventiv, aceste medicamente poate provoca reacții adverse, unele dintre ele fiind grave.
Recomandarea oficialului vine în contextul creșterii cererii pentru comprimatele de iodură de potasiu. În România există multiple temeri legate de un eventual incident nuclear, pe fondul conflictului din Ucraina
“Noi avem această vocație a proviziilor. Pastilele de iod nu trebuie luate preventiv în această situație. Noi ne ocupăm să fim siguri că vor exista preparate care să aibă concentrația necesară. Personal, nu știu ce pastile au cumpărat românii. Nu cred că sunt pastilele recomandate, cu concentrația recomandată. Informaţii găsiți pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică inclusiv modul de administrare”, a declarat Alexandru Rafila.
În caz de urgenţă, copiii și femeile însărcinate vor fi principalii beneficiari ai tratamentului pe bază de iod
Ministrul Sănătății a venit cu asigurări, precizând că Antibiotice Iași și Agenția Națională a Rezervelor de Stat lucrează împreună, astfel încât să asigure producția, stocarea și distribuția medicamentelor.
“Distribuția este esențială. Pastilele trebuie să fie cât mai aproape de cetățeni, astfel încât ele să fie disponibile într-un timp relativ scurt de la un eventual incident. Sperăm să nu apară așa ceva”, a mai explicat Alexandru Rafila.
Rafila: “Oamenii preferă să ia, preventiv, niște produse care pot să fie nocive”
De asemenea, ministrul Sănătăţii a precizat că nici el, şi nici membrii din familia sa nu au luat niciodată în calcul achiziţia sau ingerarea de preparate care conțin o cantitate mare de iod.
Insistând pe faptul că iodura de potasiu nu e panaceu şi nu se ia preventiv, Rafila a punctat că tratamentul poate afecta funcționarea normală a glandei tiroide.