Joe Biden: Statele Unite interzic importurile de gaze naturale și petrol din Rusia

Statele Unite au luat această decizie unilateral, fără aliații europeni

Președintele american Joe Biden a anunțat, marți, interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Decizia va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, pe care SUA îl importă din Rusia în procent de 8% din totalul importurilor.

„Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da o nouă lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin”, a declarat Joe Biden.

SUA au importat anul trecut în medie peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună din Rusia, aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid al Washingtonului.

Cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului cu livrare în luna mai a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari, dupa declaratia lui Joe Biden.

„Am spus că apărarea libertății va costa, ne va costa și pe noi în SUA”, a declarat, marţi, Joe Biden.

Joe Biden a declarat ca războiul lui Putin „face rău familiilor americane la pompă. De când a început Putin comasarea militară de la granița ucraineană, prețul combustibilului în America a urcat cu 75 de cenți. Cu această acțiune, va crește și mai mult”.

El a adăugat că se vor face demersuri pentru a minimiza creșterea prețului în SUA.

Statele Unite au luat această decizie unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene privind interzicerea aprovizionării cu gaz din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite.

Comisia Europeană a anunțat marți că va reduce dependenţa de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi anul acesta.

Guvernul britanic plănuiește să renunțe treptat la importurile de petrol și gaze până la sfârșitul anului. Anunțul a fost făcut de secretarul britanic pentru afaceri.

Perioada de tranziție până la sfârșitul lui 2022 va da „timp mai mult decât suficient” pieței, afacerilor și lanțurilor de aprovizionare pentru a înlocui importurile rusești, care reprezintă 8% din cererea britanicilor, potrivit secretarului Kwasi Kwarteng.

Joe Biden: Putin este un dictator care este acum mai izolat ca oricând de restul lumii

Articolul precedent„Secretomanie” la Ministerul Sportului. Instanțele îi obligă pe oficialii instituției să facă publice toate sursele de finanțare
Articolul următorRafila: “Nimeni din România nu trebuie să ia pastile de iod”