Sursa foto: Facebook/ Ministerul Afacerilor Externe

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a declarat, la Europa FM, că țara noastră beneficiază de cele mai solide garanții de securitate din istoria sa, iar o eventuală extindere a conflictului din Ucraina cu implicarea României este puțin probabilă.

Acesta a menționat că facem parte din din cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, NATO, motiv pentru care România este apărată în cazul în care Rusia are de gând să își extindă atacurile în țara noastră.

„Asta nu înseamnă că nu ne implicăm la rândul nostru, alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, ale NATO, pentru a încerca să stopăm acest conflict, această agresiune ilegală, cu încălcarea flagrantă a normelor de drept internațional, a suveranităţii și integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a spus Bogdan Aurescu, potrivit Digi24.

„Am văzut şi această aşezare a României, alături de alte state, pe lista aşa-numitelor state neprietenoase”

Totodată, ministrul de Externe a criticat comentariile ministrului Apărării rus la adresa României, care a afirmat că țara noastră ar fi pus la dispozița Ucrainei aerodromurile. Aurescu a explicat faptul că avionul militar ucrainean care a intrat pe 24 februarie în spațiul aerian românesc a fost escortat de avioanele de luptă ale Forțelor Aeriene Românie, iar după câteva zile, acesta s-a întors înapoi în Ucraina.

 „Asta înseamnă că nu putea să intre în luptă în momentul respectiv, deci nu se putea pune problema în niciun fel să se implice partea română în conflictul care se desfășoară în Ucraina. Lucrurile au fost cât se poate de clare din punctul de vedere al autorităților române, au fost comunicate public în mod transparent. Avertismentul pe care Ministerul Apărării rus l-a transmis la adresa României este deci complet neîntemeiat”, a explicat ministrul român de Externe.

De asemenea, Aurescu a vorbit și despre lista cu „statele neprietenoase” pe care oficialii ruși au făcut-o, precizând că este rezultatul direct al sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană.

„Toate statele membre ale UE au fost trecute pe acea listă, alături de alte state din categoria partenerilor comunității occidentale, dar această așezare pe lista respectivă este rezultatul sancțiunilor pe care Uniunea Europeană le-a introdus împotriva Federaţiei Ruse, ca reacţie legitimă la agresiunea pe care Federaţia Rusă a pornit-o împotriva Ucrainei”, a concluzionat Bogdan Aurescu.

Vasile Dîncu: Dacă Moscova nu va fi oprită acum, stabilitatea statelor din vecinătatea estică este ameninţată

Articolul precedentE criză! Se pregătește legea prin care TOȚI bărbații cu vârsta între 18 și 60 de ani intră în rezerva generală
Articolul următorZelenski, despre Rusia: „Cu cât această fiară va mânca mai mult, vrea cu atât mai mult”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.