Sursa foto: BBC

Ideea unui conflict nuclear în Europa este „de neconceput”, a spus purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, ca reacție la anunţul făcut de preşedintele rus Vladimir Putin privind plasarea în alertă a forţelor de descurajare ruse, care includ şi componenta nucleară.

„Simpla idee a unui conflict nuclear este pur şi simplu de neconceput”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că retorica nucleară a președintelui rus Vladimir Putin este „periculoasă” și „iresponsabilă”.

„Aceasta este o retorică periculoasă. Este un comportament iresponsabil”, a spus Jens Stoltenberg.

Critici dure din partea Casei Albe

„Și, bineînțeles, când combini această retorică cu ceea ce fac ei în Ucraina, unde duc un război împotriva unei țări independente, suverane, acest lucru crește gravitatea situației”, a spus el.

Și Casa Albă a reacționat, precizând că Putin „produce amenințări care nu există”.

„Acesta este un tipar repetat pe care l-am văzut de la președintele Putin în timpul acestui conflict, care constă în fabricarea de amenințări care nu există pentru a justifica continuarea unei agresiuni”, a denunțat Jen Psaki. „Niciun moment Rusia nu a fost ameninţată de NATO sau Ucraina. Vom rezista la asta. Avem capacitatea de a ne apăra”, a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Declarația a fost făcută după ce Putin a ordonat ministrului Apărării, Serghei Șoigu, să ridice gradul de alertă pentru forțele nucleare, după ceea ce el a numit „declarații agresive din partea țărilor NATO”.

„Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, a spus Vladimir Putin.

Ucraina a depus plângere împotriva Rusiei la Tribunalul Internațional de la Haga

Articolul precedentZiarul de Investigații angajează redactori
Articolul următorPonta, previziuni: „ Dacă ar începe război în România, țară NATO, oricum este sfârșitul lumii. Ar fi al Treilea Război Mondial”