Patriarhia Română a precizat, printr-un comunicat de presă, că toate cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, universităților și sindicatelor, menționând astfel că Biserica Ortodoxă plătește impozit pe terenuri și clădiri aflate în folosință.
De asemenea, BOR plătește impozit și pe venitul obțint din activitățile cu caracter economic (dacă fondurile realizate nu sunt direcţionate către opere social-filantropice, religioase, educaţionale şi culturale) și pe salariile angajaților.
Totodată, reprezentanții Patriarhiei au mai declarat că toate fondurile provenite din surse neimpozitate sunt folosite pentru întreținerea și repararea lăcașurilor de cult, precum și în opera caritabilă.
BOR: „Ştirea falsă că Biserica nu ar plăti impozite transferă astfel nedrept asupra Bisericii mandatul exclusiv al statului însuşi”
Potrivit comunicatului, statul român nu impozitează cultele religioase în legătură cu obiectele și cărțile de cult și contribuțiile credincioșilor.
„Veniturile sunt reinvestite în activităţi menite să susţină bisericile şi activităţile sociale ale acestora profund benefice pentru societate”, au mai precizat reprezentanții Patriarhiei.
De asemenea, BOR a precizat că în perioada pandemiei, Biserica Ortodoxă a contribuit la ajutarea persoanelor și instituțiilor medicale afectate de Covid-19 cu o sumă de peste 80 de milioane de euro, precizând că „niciun stat democratic nu își sufocă fiscal partenerii sociali cei mai fideli.”
„Relaţia raţională stat – culte religioase reflectă astfel relaţia statului democratic cu proprii săi cetăţeni, în primul rând cu cei mai implicaţi civic dintre aceştia”, au mai precizat reprezentanții BOR.
Comunicatul de presă al Patriarhiei vine în contextul în care, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora Biserica nu plătește taxe și impozite. Totodată, ministrul Finanțelor Adrian Câciu a precizat, în urmă cu câteva zile, că nu exclude posibilitatea impozității veniturilor bisericilor. Oficialul a explicat faptul că, în momentul de față, există o analiză, dar nu poate oferi răspunsuri concrete.
”Haideți să vedem cu ce analiză să abordăm toate situațiile. Nu dau un răspuns în momentul acesta, pentru că trebuie să ne uităm în primul rând să vedem fiecare sector cum este, în primul rând, statuat de către legi”, a declarat Adrian Câciu.