Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, a reacționat cu privire la posibilitatea creșterii vârstei de pensionare la 70 ani și a postat pe contul său de socializare că nu mai vrea să dea bani la fondul de pensii, ci să îi păstreze la „saltea”.
Proiectul de lege, aflat la Camera Deputaților, for decizional, prevede ca persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare să își poată continua activitatea, la cerere, dar nu mai mult de împlinirea vârstei de 70 de ani.
„Dacă inteligenții care ne guvernează vor pensionarea la 70 de ani, pentru că nu mai au bani pentru pensii și speră să ne ducem unde e cu verdeață multă până la 70 de ani – aleluia pensia- atunci să ne lase naibii dreptul de a decide dacă mai vrem să contribuim la fondul fundului de pensii. Că eu prefer să nu mai dau statului, ci să îi pun la saltea, chiar dacă nu se înmulțesc, dar măcar îi am eu, nu statul. Nu mai vreau să plătesc nici un leu la fondul de pensii. Nici măcar din greșeală”, susține Adriana Săftoiu, pe Facebook.
De altfel, fostul ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a venit cu câteva precizări pe această temă, după ce în spațiul public s-a vehiculat informația cu privire la creșterea vârstei, deși era vorba despre proiectul inițiat vara trecută de PNL, ce prevede menținerea în sistem, opțional, și după vârsta de pensionare.
„Nu există un astfel de subiect (n.r. – la nivelul coaliției). PSD nu poate fi de acord niciodată, ni s-a mai pus în vedere de Comisia Europeană și când eram ministru si când a mai fost dl Budăi (n.r. actualul ministru al Muncii). Că ar trebui să luăm în calcul să ne gândim la acest an de pensionare. Nu am fost de acord atunci, nu putem fi nici acum. Cu atât mai mult cu cât nu există nicio tara din UE cu 70 de ani. Sunt doar două țări, Islanda și Italia, cu 67 de ani. Ar fi culmea ca tocmai România, care are cea mai mică speranță de viață, să accepte așa ceva, creșterea vârstei”, a declarat Lia Olguța Vasilescu la Realitatea TV.
Conform legislației în vigoare, în prezent vârsta standard de pensionare pentru bărbați este de 65 de ani, iar pentru femei de 61 de ani și 6 luni și crește eșalonat până în 2030, la 63 de ani. Cât privește stagiul minim de cotizare, acesta este de 15 ani, atât pentru bărbați, cât și femei, în timp ce stagiul maxim de cotizare este de 35 de ani.
Premierul Ciucă, despre discuțiile cu Budăi. I-a cerut reformarea sistemului de pensii