Tensiune în cadrul coaliției de guvernare pe tema compensării și plafonării facturilor la energie, după ce OUG privind noua schema a fost amânată pe „ultima sută de metri”, ordonanța era anunțată pe ordinea de zi a ședinței de guvern de astăzi.
Anunțul neintrării OUG în ședință a fost făcut de Marcel Ciolacu, liderul PSD, care a previzat că nu vrea să dea vreo declarație în acest sens, mai mult, acesta i-a trimis pe jurnaliști să discute cu premierul Ciucă. „Nu vreau să dau nicio declaraţie pentru că nu am vorbit nimic”, a spus Ciolacu, după ce a mers la biroul lui Florin Cîţu de la Senat. De altfel, președintele PNL a criticat prevederile din OUG, inclusiv cele privind amenzile incluse în urma unei ședințe online a coaliției, ce a avut loc luni seară. Potrivit lui Ciolacu, este posibil ca aceasta să fie pusă în discuția Executivului miercuri. „Vă rog eu frumos, întrebaţi pe prim-ministru”, a mai afirmat preşedintele PSD.
În cursul acestei dimineți, preşedintele PNL Florin Cîţu declara, la Parlament, legat de anunţul liderului PSD Marcel Ciolacu, privind reglementarea pieţei energiei şi a gazelor naturale, de la 1 aprilie, că nu prea vede sensul de a reglementa după 1 aprilie, când vine vara şi consumul este mult mai mic. „Cineva nu s-a gândit foarte bine când a venit cu această soluţie”, a spus Cîţu. De asemenea, Cîțu a mai afirmat nu e de acord nici cu amenzile care vor fi introduse în Ordonanţă, el precizând că nu amenzile rezolvă problema, ci deschiderea pieţei, liberalizarea ei.
Și ca să fie și mai multă tensiune pe tema plafonării și a compensării, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze se va aplica începând cu 1 februarie, nu retroactiv, asta deşi PSD ceruse ca prevederile din OUG să se aplice şi celor care au primit facturi majorate în luna ianuarie.
Potrivit noii scheme, pentru consumatorii casnici, plafoanele de preț vor scădea, la 0,8 lei/kWh (energie) și 0,31 lei/kWh (gaz), în timp ce va crelte plafonulde consum, la 500 kWh/lună (energie) și 1.500 kWh/limita pentru cele cinci luni de iarmă în care se aplică prevederile Legii 259/2021. De asemenea, va crește și gradul de compensare al facturii la gaze, la 40%. Impactul pe care îl va avea această ordonanță, Popescu a transmis că acesta este de 3 miliarde de lei.