Din cauza schimbărilor climatice ce afectează, an de an, tot mai multe regiuni ale lumii, și a conflictelor din zeci de state, Comisia Europeană a crescut bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar la 1,5 miliarde de euro pentru anul 2022.

Chiar dacă conflictele la nivel global stau la originea principalelor nevoi umanitare, dezastrele naturale au devenit „normalul” cu care populația lumii a început să se obișnuiască. Mai mult, Uniunea Europeană și-a luat angajamentul că se va implica activ pentru a ajuta cât mai multe vieți și să acopere nevoile de bază ale populațiilor afectate.

UE și crizele umanitare din lume

Janez Lenarčič, comisarul pentru gestionarea crizelor, a declarat că cea mai mare provocare din ultimii ani a fost pandemia de COVID-19, ce a afectat sute de milioane de oameni.

„Nevoile umanitare se află la un nivel record și continuă să crească. Această situație este cauzată în principal de conflicte, dar din ce în ce mai mult și de provocările globale, precum schimbările climatice și COVID-19”, a precizat comisarul european, relatează Digi24.

Mai mult, el a mai declarat că bugetul adoptat pentru 2022 va permite gestionarea crizelor noi, dar și evitarea punerii în plan secund al crizelor prelungite, cum ar fi cele din America de Sud și Africa.

Altfel spus, asistența umanitară acordată Africii Subsahariene este de 469 de milioane de euro, iar în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, UE va aloca 351 de milioane de euro. Totodată, 152 de milioane de euro vor merge către proiectele din Europa de Sud-Est și în vecinătatea europeană, iar 188 de milioane de euro vor continua să sprijine comunitățile vulnerabile din Asia și America Latină.

Restul banilor de 370 de milioane de euro vor fi folosiți pentru a răspunde unor crize neprevăzute ( dezastre naturale, conflicte interetnice sau prelungirea crizelor existente).

De asemenea, ONU a făcut apel pentru strângerea a peste 4,4 miliarde de dolari pentru populația din Afganistan. Situația din țara asiatică este critică, iar dacă nu se iau măsuri, anul viitor va fi nevoie de o sumă mult mai mare pentru a ajuta afganii.

SUA și UE avertizează Rusia înaintea negocierilor de la Geneva

Articolul precedentArhiepiscopia Tomisului a strâns peste 111.000 de lei pentru familiile afectate de incendiul care a mistuit un bloc din Constanţa
Articolul următorMinisterul Dezvoltării achită facturile pentru achiziția gazelor naturale în câteva orașe din țară
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.