Sursa foto: Austin County News Online

Cu doar o zi înaintea discuțiilor dintre Statele Unite și Rusia de la Geneva, reprezentantul UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, împreună cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au transmis un mesaj clar președintelui Putin: orice încercare de a invada Ucraina „va avea consecințe uriașe și costuri severe.”

Moscova a dat de înțeles că nu va face niciun fel de concesii, iar discuțiile diplomatice cu SUA ar putea fi oprite în orice moment. Kremlinul susține că americanii continuă să insiste asupra concesiilor unilaterale din partea Moscovei.

Vladimir Putin a cerut retragerea NATO din estul Europei

Luni vor începe primele negocieri între diplomații ruși și americani privind detensionarea situației de la granița cu Ucraina, după săptămâni la rând în care Rusia a comasat mii de soldați în apropierea țării.

Fostul șef NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că NOTO nu trebuie „să-i facă jocul” președintelui rus.

„Alianța nu trebuie să negocieze cu pistolul la tâmplă și să-i facă jocul lui Vladimir Putin. E vremea să demaște cacealmaua Kremlinului”, a precizat fostul șef al Alianței, relatează hotnews.

Occidentul îl acuză pe Vladimir Putin că pregătește o nouă invazie militară în Ucraina, în vreme ce președintele rus susține că sunt exerciții militare. Mai mult, Rusia a precizat că nu este de acord cu aderarea Ucrainei la NATO și a extinderii alianței spre est. De asemenea, Putin a cerut stoparea exercițiilor militare din flancul estic. Alianța Nord-Atlantică a calificat drept „inacceptabile” pretențiile Kremlinului.

Cu toate acestea, surse din administrația americană susțin că Statele Unite sunt pregătite să discute cu Rusia despre o posibilă limitare a exercițiilor militare în ambele tabere, relatează Reuters.

Reamintim că negocierile dintre Consiliul NATO și Rusia vor avea loc pe 12 ianuarie. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a declarat că se așteaptă ca negocierile să fie un eșec, iar Rusia să invadeze Ucraina.

Mai mult, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a precizat vineri, la finalul unei reuniuni cu miniștrii de externe ai țărilor membre ale Alianței că există un risc real de conflict în Ucraina din cauza soldaților ruși mobilizați la granița cu această țară.

NATO susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Declarațiile lui Mircea Geoană „pun pe jar” oficialii Rusiei

Articolul precedentUniunea Europeană, investiții de 500 de miliarde de euro în centrale nucleare de ultimă generație
Articolul următorDirectorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Marinescu, despre Deltacron: „Nu o să aibă un impact important”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.