Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a afirmat vineri că până la finalul lunii martie, Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) va fi desființată. De asemenea, el a dat asigurări cu nu va exista o structură asemănătoare, mai exact „SIIJ 2.0.”
„Nu o desfiinţăm ca să facem alta. Se lucrează tehnic la o formulă care să fie agreată politic în coaliţie, de către CSM şi la nivel european”, a afirmat Cătălin Predoiu la sediul Ministerului Justiției.
SIIJ urmează să fie desființată pe 31 martie 2022
Totodată, ministrul Justiției a precizat că proiectul desființării SIIJ va fi trimis Guvernului la începutul lunii februarie, menționând, de asemenea, că în Parlament nu va merge fără avizul de la CSM.
Conform programului de guvernare al coaliției PNL-PSD-UDMR, activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va înceta pe data de 31 martie 2022, dar această structură va fi înlocuită cu una care să ofere „garanții de independență a magistraților”, relatează Libertatea.ro.
Reamintim că președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat în luna noiembrie a anului trecut că trebuie găsite soluții de a închide MCV-ul, dar fără a desființa Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) . Florin Cîțu, liderul PNL, pe de altă parte, a spus în aceeași perioadă că e momentul să se spună „la revedere, Liviu Dragnea”, el făcând referire la faptul că Secția Specială a fost înființată de către fostul lider social-democrat.
Și prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a declarat pe 20 noiembrie, când încă nu devenise premier, că SIIJ va fi desființată până în 31 martie 2022, dar că va fi înlocuită cu altă structură.
Președintele României Klaus Iohannis a atras atenția magistraților cu privire la desființarea SIIJ pe 7 decembrie, la prezentarea Raportului activitate al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pe 2021. Șeful statului a cerut atunci „pași concreți” în acest sens.
Reamintim că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este o structură operativă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiției, a cărei operaționalizare a avut loc la data de 23 octombrie 2018.