Cătălin Predoiu, din nou ministru al Justiției, face promisiuni în fața cetățenilor dar și a oficialilor Uniunii Europene, după ce a participat la o serie de întâlniri pe tema Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), acesta asigurând că are în plan să ducă în Parlament, imediat din februarie, propunerile de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și de modificare a legilor Justiției.

Predoiu a dat ochii inclusiv cu Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene, şi cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie, și a părut preocupat iarăși de starea Justiției.

În weekend, Predoiu scria și pe blogul său și apoi publica pe Facebook o postare conform căreia, serios și convins, a asigurat oficialii europeni că „actualul program de guvernare al României este unul foarte ambiţios în domeniul Justiţiei şi include explicit obiectivele MCV, inclusiv adoptarea modificărilor la Codul penal şi Codul de procedură penală, Legile Justiţiei şi desfiinţarea SIIJ”.

Referitor la SIIJ, aparent programul de guvernare prevede ca termen maxim de desfiinţare 30 martie 2022. Cam din scurt totuși, în condițiile în care într-un comunicat se arăta că „MJ va propune guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 01.02.2022”. Probabil e un noroc cu atâtea schimbări în coalițiile de guvernare și implicit modificarea programelor de guvernare, astfel că este posibilă reluarea la nesfârșit a promisiunilor.

Întâlnirea în cadrul căreia Predoiu a dat asigurări legate de seriozitate și implicare a fost una online, analizându-se „stadiul îndeplinirii recomandărilor cuprinse în Raportul MCV, publicat la 8 iunie 2021, și a avut loc în continuarea discuţiilor desfășurate la Bruxelles, la sfârșitul săptămânii trecute, cu Vera Jourova, vicepreşedinta Comisiei Europene şi cu Didier Reynders, comisarul pentru Justiţie”.

Ministerul Justiției a discutat „aplicat” cu William Sleath, director în cadrul Secretariatului General al Comisiei Europene, Julien Mousnier, șef de unitate în cadrul Secretariatului General al Comisiei, și Maria Arsene, reprezentanta Comisiei Europene la București.

Am trecut în revistă situaţia întârzierilor înregistrate în 2021 în realizarea obiectivelor MCV, în special desființarea SIIJ și adoptarea legilor Justiției, precum și diferitele proiecții tehnice de recuperare a acestora în 2021. Ministerul Justiției își va îndeplini toate obligațiile aflate în competența sa legală pentru realizarea acestor obiective.

MCV poate fi realizat în măsura în care voinţa politică exprimată în programul de guvernare va fi transformată în voturi în Parlament pentru proiectele de lege cu care Guvernul îl va sesiza în domeniul MCV. MJ va coopera loial şi transparent în continuare cu CSM și Comisia Europeană pentru realizarea obiectivelor MCV.

MJ va propune guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei pe parcursul sesiunii parlamentare care va începe la 01.02.2022”, se arată în comunicat.

Articolul precedentAlexandru Rafila, despre Arafat: „Este un foarte bun profesionist la DSU”
Articolul următorAna Birchall a aflat că judecătorul Cristi Danileț a fost exclus din magistratură: „O măsură extrem de serioasă și ar trebui serios întemeiată!”