Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Luni seară, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a precizat că șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat este un profesionist și până acum și-a făcut treaba, dar este normal ca Ministerul Sănătății să se ocupe de o parte a sistemului de sănătăte, iar DSU de urgențe. Mai mult, el a menționat că va avea o discuție cu Ministerul de Interne pe această temă.

„Există un parcurs legislativ şi trebuie să existe o discuţie sinceră, deschisă cu MAI, cu primul-ministru şi să vedem fiecare ce atribuţii avem legal în această perioadă”, a declarat, luni seară, la România TV, Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila: „Eu cred că oamenii se vor vaccina”

Totodată, Rafila a spus, înainte de a deveni ministrul Sănătății, că își dorește o reducere a atribuțiilor șefului DSU în gestionarea pandemiei. „Ori la chestiunile operaţionale, dacă scoţi ceva din funcţiune, trebuie să pui ceva în funcţiune”, a mai declarat Rafila. 

De asemenea, demnitarul a mai precizat, cu privire la tema certificatului verde, că nu înțelege de ce liberalii nu își doresc includerea testării antigen în acesta. Mai mult, Rafila a explicat faptul că acest tip de testare este prevăzut în documentele Comisiei Europene.

„Am înţeles că nu se acceptă testarea pe bază de antigen. Sincer să vă spun, nu ştiu de ce. Chiar am verificat documentele Comisiei Europene şi testarea PCR este valabilă 72 de ore, iar pentru statele care adoptă şi testarea antigen este valabilă 48 de ore”, a mai declarat Rafila.

Potrivit acestuia, în viitoarea lege trebuie prevăzut un anumit număr de teste suportate de către stat. Partidul Social Democrat (PSD) a propus introducerea a 11 teste gratuite pe lună, deoarece sunt 22 de zile lucrătoare într-o lună, iar un test are valabilitate de 48 de ore.

Întrebat de ce liberalii insistă ca angajații să se testeze pe banii lor, Rafila a explicat că în lipsa testării, persoanele vor opta pentru vaccinare.

„Eu cred că oamenii se vor vaccina oricum pentru că ideea că te testezi din două în două zile nu cred că este…”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Divergențele dintre social-democrați și liberali pe tema certificatului verde încă există, iar conform unor surse politice, certificatul verde nu se va aplica testelor antigen.

Rafila, atac la Florin Cîțu. „Chiar nu a făcut nimic în ceea ce priveşte campania de vaccinare”

Articolul precedentCauzele incendiilor din spitale: ideea fixă că spitalele „comuniste” nu trebuie autorizate și harababura legislativă cu „autorizația” și „avizul”
Articolul următorPredoiu, promisiuni: „MJ va propune guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.