Misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, într-o precizare de presă.
Potrivit acesteia, „MAE a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării. În conformitate cu poziția Uniunii Europene cu privire la aceste evoluții, MAE subliniază importanța soluționării pașnice și prin dialog intern incluziv a situației din Kazahstan. De asemenea, MAE face apel la evitarea violențelor și incitării la violență”, se mai arată în precizarea MAE.
Totodată, MAE a transmis că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță, iar misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private.
Potrivit MAE, până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. De asemnea, MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente.
„Cetățenii români care se confruntă cu o situație cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al Ambasadei României în Republica Kazahstan: +77771926464”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe.
Reamintim că autoritățile din Kazahstan au declarat miercuri stare de urgență pe întreg teritoriul său după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei guvernului, fosta republică sovietică fiind zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa, transmite Hotnews. „Totul a început cu creșterea prețurilor la gaze, dar adevărata cauză a protestelor sunt condițiile proaste de viață ale oamenilor, prețurile mari, șomajul, corupția”, a declarat Zauresh Shekenova, care protestează în Zhanaozen de duminică, potrivit The Guardian.
Protestele au crescut pe fondul nemulțumirii mai ample față de Tokaev, președinte din 2019, și Nursultan Nazarbaev, fostul lider. „Nazarbaev și familia sa au monopolizat toate sectoarele, de la sectorul bancar la drumuri și gaze. Aceste proteste sunt despre corupție”, a mai spus Zauresh.
Kazahstan, în stare de urgență. Rusia a trimis „forțe de menținere a păcii”