Potrivit unei analize făcute de Asociația Energia Inteligentă (AEI), doar 20 dintre furnizorii de gaze naturale mai apar pe comparatorul de preț al ANRE, ceea ce reprezintă 25% din numărul de firme de anul trecut. Mai mult, dintre aceste 20, primele 10 sunt ale unor mulținaționale, astfel că „absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești dispărând din rândul ofertanțiilor”, susține Dumitru Chisăliță, președintele AEI.

Acest fapt vine ca urmare a modificărilor legislative de pe piața gazelor naturale, lucru care, pe lângă dispariția acestor furnizori duce și sansa de a avea un preț corect pe piață.

Atrăgeam atenția anul trecut (…)  asupra faptului că modificările legislative de pe piața gazelor naturale va aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatoriilor casnici și vor rămâne pe piață doar câțiva furnizori, majoritatea firme multinaționale. Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preț al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinaționale și absolut toate firmele de furnizare și distribuție românești dispărând din rândul ofertanțiilor.

au transmis reprezentanții AEI.

Conform datelor oferite de AEI, în baza comparatorului de prețuri de pe ANRE, la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preț pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh, în timp ce cea mai mică ofertă, în timpul anului 2021, a fost de 110 lei/MWh.

Virgil Popescu (Energie), avertisment pentru furnizorii de gaze și energie electrică

Totodată, precizează AEI, cel mai mare furnizor de gaze pentru populație din România, ofertează cel mai mare preț din piață cu o ofertă de 1292,65 lei/MWh, chiar dacă prețul de achiziție a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022.  

„Trebuie precizat că în condițiile în care modificarea legii gazelor și energiei electrice din 31 decembrie 2021 printr-o Ordonanță de Urgență (OUG 143/31.12.2021), limitează schimbarea furnizorului de energie electrică în situația în care consumatorul găsește un preț mai bun decât cel din contractul său care este cu preț fix și perioadă determinantă, de obligativitatea plății unei sume de bani către furnizorul său fapt care va duce la reducerea acțiuni de schimbare a furnizorilor de energie, care oricum a fost una extrem de mică în România, mai puțin de cca. 10% din consumatorii de gaze schimbându-și furnizorul și cca. 15% din consumatorii de energie electrică schimbându-și furnizorii”, se mai arată în analiza AEI.

Ciolacu vrea modificarea legii plafonării și compensării energiei

Articolul precedentMedicul Cristian Oancea, despre valul 5. „Ne aşteptăm la o creştere exponenţială brutală”
Articolul următorMAE este în legătură cu cei 100 de români din Kazahstan