Cristian Oancea (Digi 24)

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” dn Timișoara, a declarat că se așteaptă la o creștere „exponențială brutală” a numărului de cazuri de infectare Covid, din cauza tulpinii Omicron, dar, în același timp este optimist că majoritatea acestora vor fi ușoare sau medii.

Totodată, medicul a susținut, miercuri, în emisiunea Talk News de la Profit TV, că în acest nou val se va produce și acea „imunizare de grup”, dat fiind contagiozitatea crescută a variantei Omicron. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore au fost confirmate 6.018  noi cazuri de infectare, în creștere cu aproape 23% față de ziua precedentă.

„Deja a început să crească numărul de infectări, şi ne aşteptăm la o creştere exponenţială brutală, cu forme uşoare şi medii, mai puţin forme severe. (…) ne aşteptăm la forme uşoare şi moderate de la persoanele vaccinate, dar nu ştim persoanele nevaccinate şi trecute prin boală cum vor reacţiona”, a declarat Oancea, la Profit TV, citat de News.ro.

De altfel, medicul salută decizia Ministerului Sănătății cu privuire la înființarea centrelor de evaluare, care astfel vor putea ridica din presiunea de pe sistemul medical din cadrul spitalelor, mai mult, că pacienții vor putea fi monitorizați de către medicii de familie, subliniind faptul că „este foarte important să nu ne automedicăm acasă”, a mai spus medicul.

De asemenea, managerului de la Victor Babeș a explicat că dacă până acum perioada de incubare a fost de 5-7 zile sau 9-10, la primele tulpini, la Omicron aceasta a scăzut la numai 2-3 zile de incubație, fapt care duce la o infectare mult mai rapidă. „Dacă nu am avut această imunizare de grup până acum, o vom avea după Omicron”, a mai spus Cristian Oancea, afirmând că „este foarte greu să eviţi, având în vedere rapiditatea infectării”.

În acest moment, potrivit Ministerului Sănătății, în România sunt confirmate 183 de cazuri de infectare cu varianta Omicron, dintre care 91 numai în ultimele 48 de ore. Dintre aceste ultime cazuri confirmate,  9 persoane au un istoric de călătorie în Marea Britanie, Italia și Portugalia, iar 40 sunt nevaccinate anti-Covid 19.

Avertizare: Valul Omicron nu va fi blând cu copiii

Articolul precedentKazahstan, în stare de urgență. Rusia a trimis „forțe de menținere a păcii”
Articolul următorDoar 25% dintre furnizorii de gaze naturale mai ofertează gaze pentru consumatorii casnici