Guvernul a adoptat o hotărâre prin care se prelungește starea de alertă pe teritoriul României pentru încă 30 de zile, începând de sâmbătă, 8 ianuarie.

Astfel a fost instituită măsura de protecție ce constă în purtarea măștii de tip medical sau FFP2 atât în interior, cât și în exterior. Masca FFP 2 reprezintă una dintre cea mai eficientă măsură de prevenție, aceasta filtrând 94% din toți aerosolii, inclusiv virusurile din aer precum COVID-19.

De asemenea, de la purtatul măștii de tip medical sau FFP2 fac excepție: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, persoanele singure în birou, persoanele care desfășoară activități fizice, prezentatorii TV și invitații ( cu condiția păstrării distanței de 3 metri între persoane), reprezentanții cultelor religioase și vorbitorii aflați în spații închise sau deschise ( cu păstrarea distanței de 3 metri între persoane).

Măștile textile nu mai pot fi purtate, ci doar cele medicale sau FFP2

De asemenea, se păstrează măsura referitoare la participarea persoanelor la activități până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în localitățile unde rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1 la mia de locuitori.

Mai mult, unde rata de incidență cumulată este mai mare de 1/1.000 de locuitori, participarea persoanelor va fi de 30% din capacitatea maximă a spațiului în localități.

De la această măsură sunt exceptați operatorii economici de tipul restaurantelor și cafenenelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în județele/localitățile în care rata de incidență cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Acești operatori economici sunt restricționați la 30% din capacitatea maximă a spațiului dacă rata de incidență depășește 3/1.000 de locuitori. Măsura se aplică și restaurantelor și cafenelelor din hoteluri, pensiuni sau alte unități de cazare, precum și la terasele acestora.

Reamintim că joi, 6 ianuarie, autoritățile au anunțat 6.018 cazuri de infectare cu coronavirus în ultimele 24 de ore pe teritoriul României, după efectuarea a 62.842 de teste.Totodată, au fost raportate 44 de decese, iar la ATI sunt internate în momentul de față 400 de persoane.

Medicul Cristian Oancea, despre valul 5. „Ne aşteptăm la o creştere exponenţială brutală”

Articolul precedentMAE este în legătură cu cei 100 de români din Kazahstan
Articolul următorMitropolitul Moldovei și Bucovinei: „Ne este dor să vieţuim într-o normalitate aşa cum ne-am obişnuit”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.