Sursa foto: Puterea a cincea

Gabriel Liiceanu, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, a vorbit despre Mineriada din 1990, afirmând că acel eveniment „monstruos” a fost o „barbarie enormă.”

De asemenea, scriitorul a povestit despre cum securiștii l-au căutat, în acea perioadă, în biroul lui, el fiind în drum spre Paris pentru a lua un interviu lui Emil Cioran.

„Am scăpat spre interviu, a fost urât în acele două zile, a fost foarte urât. Editura a fost atacată, aşa-zişii mineri – nu erau mineri, erau oameni din structurile cu pricina, din fosta Securitate, devenită SRI – mă căutau în birou. Am ajuns acolo pe un moment scabros al istoriei noastre”, a spus Gabriel Liiceanu, relatează news.ro.

Mii de persoane au fost rănite la Mineriada din 1990

Scriitorul a mai precizat că după ce a ajuns la Paris, scenele din Piața Universității, unde minerii loveau tinerii adunați să protesteze, au ajuns pe toate posturile TV. Ba mai mult, Liiceanu a spus că a fost respins de directorul unei edituri franceze din cauza evenimentelor ce se desfășurau la București.  

“M-a dat pe uşă afară, mi-a zis că vin dintr-un popor barbar. A zis dumneavoastră nu sunteţi normali, cum să fac cu dumneavoastră un parteneriat, sunteţi un popor barbar. Ce să mă apuc să spun, că erau ăia să mă lase handicapat pe viaţă, în cărucior, au intrat cu bâta în birou. Am plecat de acolo umilit în ultimul hal”, a mai spus scriitorul.

De asemenea, el a mai spus că un scriitor reprezintă imaginea țării sale când merge în străinătate.

 „Un scriitor din România trage după el când apare acolo imaginea a ce se întâmplă aici. Ce s-a întâmplat zilele trecute, cu nu ştiu ce persoane din Parlament, ce se întâmplă cu corupţia. Avem o ştampilă, ei când ne văd, ne văd ştampilaţi cu imaginea pe care o purtăm cu noi în lume. Asta este teribil. Îmi era ruşine să spun că sunt român. (…)  Eu în clipa aia trăgeam după mine imaginea că eu sunt ca ei, aşa mă văd. Asta e un mare handicap pe care îl avem”, a povestit Gabriel Liiceanu.

Discipolul filozofului Constantin Noica, Liiceanu a dobândit, după Revoluția din 1989, statutul de intelectual public important.

Liiceanu, despre Iohannis: “Nu-i pasă de români”

Articolul precedentPelerinaj la mormântul soților Ceaușescu, la 32 de ani de la Revoluție
Articolul următorProtest la Bruxelles împotriva închiderii sălilor de spectacole
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.