Foto: Digi 24
Foto: Digi 24

Nostalgicii nu uită de căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și de sfârșitul regimului comunist din România. Mormântul dictatorului rămâne un loc de pelerinaj, oamenii aducând flori și aprinzând candele, inclusiv în 2021.

Mai presus de atât, unii români continuă să-l regrete pe cel care a fost șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989.

Vizita la mormântul lui Ceaușescu, obligatorie: ”Înainte era mai bine”

Potrivit unui sondaj CURS realizat în 2009, 31% dintre cei chestionați sunt de părere că, în manualul de istorie, Nicolae Ceaușescu ar trebui prezentat ca un om care a făcut României mai mult bine. 13% consideră că a făcut mai mult rău, iar 52% îl văd ca pe un om care a făcut bine și rău, în mod egal.

Cei mai mulți care consideră că Ceaușescu a făcut mai mult bine sunt persoane de peste 56 de ani.

Ziua de Crăciun are şi o altă semnificaţie pentru cei care regretă dispariţia comunismului, aşa-numiţii nostalgici, precizează Digi 24.

Biliard cu portocale (sursa foto: Wikipedia)

Printre ”pelerinii” care regretă regimul comunist sunt și mulți români care s-au născut mult după 1989

Un exemplu este un tânăr, purtând numele de Crăciun. George Crăciun are doar 25 de ani, nefiind încă născut la Revoluţie.

N-a prins cozile la pâine şi alimentară, lumina cu porţia sau programul redus la televizor. I-a rămas însă în minte o vorbă pe care a tot auzit-o. Că înainte era mai bine.

Aşa că a devenit, poate, cel mai mare admirator, din zilele noastre, al familiei Ceauşescu, mai arată sursa citată.

Întrebat de reporter de ce a ales să vină la mormântul lui Ceaușescu, tânărul a declarat că, în data de 25 decembrie 1989, s-a comis o nedreptate și că va continua să vină, pentru a se reculege la mormânt.

Din dragoste pentru ce a fost odată în România și pentru nedreptatea ce s-a întâmplat pe 25 decembrie, când doi oameni cu o judecată de tip sovietică au fost executați în ziua de Crăciun, legați de mâini și aruncați în groapă ca niște câini. Vin cam la două săptămâni și mă reculeg la mormântul lui Ceaușescu”, a precizat tânărul în vârstă de 25 de ani.

Procesul și execuția soților Ceaușescu

Soții Ceaușescu au fost condamnați printr-un proces-spectacol, ținut în pur stil stalinist, cu verdict trasat dinainte de Victor Atanasie Stănculescu.

Sacii de învelit cadavre au fost aduși dinainte la pedeapsa capitală. Soților le-a fost confiscată averea, fiind executați pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

Execuția soților Ceaușescu (sursa foto: Wikipedia)

– Genocid, prevăzut de articolul 357, aliniat 1, literele a-c, Cod Penal;

– Subminarea puterii de stat, prevăzut de articolul 162, aliniat 1, Cod Penal;

– Acte de diversiune, prevăzut de articolul 163 Cod Penal;

– Subminarea economiei naționale, prevăzut de articolul 165, aliniat 2, Cod Penal, toate cu aplicarea articolelor 33-34 și 41, aliniat 2, Cod Penal.

Articolul precedentElveția renunță la restricții în sezonul de schi
Articolul următorLiiceanu, despre Mineriada din 1990: „O barbarie enormă”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time