Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că structura anului școlar nu se (mai) modifică, după ce aproape 130.000 de persoane au semnat o petiție în care se cerea prelungirea vacanței de iarnă cu o săptămână. Potrivit răspunsului dat de Cîmpeanu, în educație au fost pierderi mari ce trebuie recuperate prin „zile de cursuri, și nu de vacanță”.
„Am luat act de unele solicitări de extindere a vacanței. Răspunsul asumat este următorul:
1. Există un grafic de învățământ și o structură a anului școlar, structură aprobată prin Ordinul de ministru nr. 5.549/5 nov. 2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenți și reprezentanții elevilor, și ai părinților, și ai profesorilor.
2.Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele examenelor naționale (Evaluare Națională și Bacalaureat)
3. Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilității în educație.
4. Avem recunoașterea faptului că în educație s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, și nu de vacanță”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.
Conform structurii anului şcolar, ziua de 23 decembrie este ultima zi de şcoală înainte de vacanţa de sărbători, urmând ca elevii să revină la școală imediat după Anul Nou, mai exact pe 3 ianuarie (gimnazial și liceal), respectiv 10 ianuarie (preșcolari și primar). Reluarea cursurilor mai devreme se datorează vacanței forțate de luna octombrie, când pe fondul valul patru al pandemiei, s-a decis ca atât cei din învățământul preșcolar și primar (care oricum aveau programată o săptămână de vacanță), cât și cei din gimnazial și liceal să aibă două săptămâni de vacanță, cu posibilitatea de recuperarea în luna ianuarie 2021.
Inițiatorii petiței au anunțat de ce este importantă prleungirea vacanței de iarnă, printre acestea numărându-se „Convenția asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989”, care prevede ca: fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale; fiecare copil are dreptul la protecție împotriva oricărei forme de exploatare; fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge și de a beneficia de serviciile medicale și de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept; fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală și socială; fiecare copil are dreptul să crească alături de părinții săi.
Totodată, inițiatorii pun accent pe planurile de vacanță pe care părinții le-au făcut deja, și care ar fi date peste cap de modificarea revenirii la școală mai devreme, precum și pe finalul de semestru care etse dificil pentru elevi, încărcat cu „teste, teze, lucrări, proiecte, referate”, toate într-un ritm alert „cauzat de durata scurtă a semestrului”, astfel că „o vacanță cu timp suficient pentru odihnă și recrere, fără teme, ar fi extrem de benefică”. Mai mult, aceștia reamintesc de fptul că vacanța intersemestrială a fost deja eliminată și înlocuită cu vacanța forțată din toamnă, „ceea ce a luat copiilor dreptul de a se bucura cu adevărat de sporturile de iarnă”.
Sorin Cîmpeanu dă libertate directorilor pentru a decide dacă se fac sau nu cursuri în 23 decembrie