Sorin Cîmpeanu dă libertate directorilor pentru a decide dacă se fac sau nu cursuri în 23 decembrie

Această zi este ultima dinaintea vacanței de iarnă

Cu o săptămână înainte de intrarea în vacanța de iarnă, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că școlile au posibilitatea de a decide dacă se vor face sau nu cursuri pe 23 decembrie, când ar fi ultima zi, relatează HotNews. Astfel, decizia aparține conducerii școlii, iar cursurile pot fi înlocuite ci o temă de vacanță, în contextul Sărbătorilor de iarnă, sau cu activități informale.

„Dată fiind configuraţia acestui an şcolar şi provocările pe care acesta le-a adus pentru copii şi cadre didactice, Ministerul Educaţiei a decis să ofere posibilitatea unităţilor şcolare să adapteze modul în care se va organiza ziua de 23 decembrie, din punct de vedere didactic. Astfel, fiecare director de şcoală va putea hotărî, după consultarea cadrelor didactice, dacă pe 23 decembrie elevii vor desfăşura cursuri cu prezenţă fizică sau dacă activităţile pot fi adaptate astfel încât să răspundă aşteptărilor în contextul particular al sărbătorilor, în care activităţile de învăţare să se poată organiza de manieră nonformală şi informală, eventual printr-un proiect pe o temă care să implice întreaga familie şi care să fie prezentat ulterior colegilor, după vacanţa de sărbători”, a transmis, vineri, ministrul Educaţiei.

Totodată, Sorin Cîmpeanu susține că această decizie a fost luată pentri a veni în „întâmplinarea dorinţei copiilor şi părinţilor de a dedica această zi pregătirilor pentru Ajunul Crăciunului, cât şi în spiritul descentralizării promovate în acest an de Ministerul Educaţiei, astfel încât unităţile de învăţământ să poată adapta mai eficient activităţile lor aşteptărilor şi nevoilor societăţii”, a mai transmis ministrul Educaţiei.

Pauza forțată din octombrie dă peste cap revenirea din vacanța de iarnă

Conform structurii anului şcolar, ziua de 23 decembrie este ultima zi de şcoală înainte de vacanţa de sărbători, urmând ca elevii să revină la școală imediat după Anul Nou, mai exact pe 3 ianuarie (gimnazial și liceal), respectiv 10 ianuarie (preșcolari și primar). Reluarea cursurilor mai devreme se datorează vacanței forțate de luna octombrie, când pe fondul valul patru al pandemiei, s-a decis ca atât cei din învățământul preșcolar și primar (care oricum aveau programată o săptămână de vacanță), cât și cei din gimnazial și liceal să aibă două săptămâni de vacanță, cu posibilitatea de recuperarea în luna ianuarie 2021.  

De altfel, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea la începutul lunii februarie, că în viitorul an școlar semestrul al doilea va începe după vacanța de Crăciun, care va fi comasată cu actuala vacanță dintre semestre.  „N-am înțeles care e sensul să faci ore până de Crăciun, să intri în vacanța de Crăciun și Anul nou, să te întorci la școală și să încerci să-ți aduci aminte ce ai învățat înainte de Crăciun, să iei note și apoi să intri în altă vacanță. Ne gândim la o structură care să se încheie înainte de Crăciun”, declara Sorin Cîmpeanu la acel moment. Acesta sublinia, de asemenea, faptul că anul școlar este unul dezechilibrat, cu 20 de săptămâni în primul semestru, respectiv 14 în al doilea, chiar luând în calcul și varianta revenirii la trimestre, așa cum erau până în  1998.

Cîmpeanu, despre revenirea fizică la școală. Imediat după scăderea ratei de incidență sub 3 cazuri la mia de locuitori

Articolul precedentPrimarul din Beleţi-Negreşti, găsit în apele râului Argeş, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Articolul următorMihai Chirica, audiat iarăși de procurori, în legătură cu un tun imobiliar