Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Sănătății Alexandru Rafila (Guvernul României Facebook)

Premierul Nicolae Ciucă a participat la întâlnirea cu reprezentabții cultelor, care au solicitat, în contextul în care se apropie perioada sărbătorilor de iarnă, ca accesul în lăcașele de cult să fie exceptat de la prezentarea certificatului verde, cel care atestă vaccinarea, testarea negativă Covid sau trecerea prin boală. De altfel, din momentul în care s-au introdus restricțiile pentru persoanele nevaccinare, inclusiv carantinarea pe timpul nopții, accesul în biserici nu a fost condiționat de acest document.

La întâlnirea organizată de Secretariatul pentru Culte, de la Templul Coral, au fost prezenți pe lângă cei 17 reprezentanți ai cultelor din România, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, vicepremierul Kelemen Hunor, dar și coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.  

Accesul în biserici, fără certificat verde

„Aș putea spune că activitatea a debutat printr-un mesaj care ne-a plăcut tuturor. Ne iubim țara și ne iubim comunitățile. Mesajul nostru a fost clar, prin astfel de activități nu facem decât să redăm oamenilor încrederea și speranța. Asta se întâmplă în baza unui dialog pe care îl avem cu societatea civilă.  Este o modalitate de dialog pe care o vom continua și cu ceilalți reprezentanți ai societății civile pentru a putea lua decizii pentru cetățeni.

A fost o discuție și o solicitare a reprezentanților cultelor ca cetățenii să poată participa la slujbe fără să se impună obligativitatea deținerii certificatului verde. E un proiect în dezbatere, se discută cu fiecare dintre specialiști, și sperăm ca într-un timp rezonabil să mergem în Parlament și să avem această lege a certificatului COVID, care se va înscrie în parametri în ceea ce privește incidența bolii și va include oamenii care au trecut prin boală”, a declarat Nicolae Ciucă, la ieșirea de la întâlnirea cu reprezentanții cultelor.

Certificatul verde versus Certificatul Covid

La rândul său, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a susținut că libertatea religioasă trebuie respectată, mai mult, acesta a precizat necesitatea schimbării numelui de „certificat verde”, așa cum a fost el numit inițial și destinat circulației în spațiul comunitar, în „certificat Covid” sau „certificat Stop Covid” și pe care fiecare stat membru UE îl adoptă, în interiorul său, pentru a lua măsuri pentru combaterea pandemiei și de limitate a consecințelor pandemiei.

„Cred că atunci când vom lua o decizie, care va fi până la urmă politică, ea trebuie luată în urma unui mecanism consultativ și incluziv. Nu trebuie să fie o decizie discreționară, ci o decizie care să fie cunoscută, înțeleasă și respectată de toată lumea. Libertatea religioasă reprezintă unul dintre elementele de bază. Nu putem discuta doar de faptul că există acces la magazinele de strictă necesitate. Credem că și accesul la serviciile religioase trebuie să țină cont de acest lucru.  Vaccinarea este parte a soluției. Dacă vom avea alături de noi cultele religioase, societatea în ansamblul ei, atunci și cealaltă parte referitoare la comportamentul individual, cred că poate fi modificat ca să limităm transmiterea”, a spus Alexandru Rafila.

Cât privește implicarea cultelor în campaniile de informare sau de vaccinare, premierul Ciucă a afirmat că s-a cerut sprijinul din partea cultelor pentru salvarea cât mai multor vieți, știut fiind faptul că de cele mai multe ori că un cuvânt spus de șeful cultului este și cel ascultat, în ambele sensuri. „Discuţia a fost dacă vaccinarea este singura soluţie, răspunsul este că vaccinarea este o soluţie”, a afirmat Ciucă, precizând că este important şi comportamentul, faţă de sine, faţă de comunitate.

Alexandru Rafila:„Omicron devine dominantă”

Articolul precedentTârgu Ocna a sărbătorit 1 decembrie intonând “Trei culori”
Articolul următorUn călugăr ortodox a ajuns la închisoare pentru predici care neagă existenţa Covid