Foto: Ziarul de Iași
Foto: Ziarul de Iași

Secretarul de stat Raed Arafat a anunțat în această seară ce presupune hotărârea de guvern care modifică hotărârea prelungirii stării de alertă, care vine cu anumite măsuri suplimentare, care de altfel au ieșit de câteva zile „pe surse”.

Pe lângă o serie de restricții și limitări, certificatul verde devine obligatoriu de luni în mai multe locuri, excepție făcând însă bisericile, ceea ce a și confirmat Arafat.

Practic, dacă este să analizăm, lăcașele de cult sunt considerate zone esențiale, dat fiind că doar în aceste cazuri se poate intra fără certificatul care atestă vaccinarea cu schemă completă sau trecerea prin boală, respectiv farmaciile și magazinele alimentare.

Din ce a explicat Raed Arafat, în ceea ce privește activitățile religioase se vor păstra aceleași reguli ca și cele care ar fi trebuit păstrate până acum, respectiv distanțarea și purtarea măștii. Secretarul de stat a subliniat că nu se pune nici măcar problema unei adeverințe de vaccinare, deoarece „s-a decis să nu fie condiționare, dar va trebui mască, bineînțeles, și doi metri pătrați pe persoană”.

Este o decizie luată la nivelul CNSU. Au fost discuții în acest sens, este o decizie luată la nivelul CNSU, din acest punct de vedere. (…) Sunt măsuri care se iau, nu e neapărat să ai argument științific pentru această măsură. E o măsură decisă.

Nu închidem activitățile religioase, dar punem condiția de doi metri, mască, distanță. E o decizie luată la nivelul CNSU și este o decizie votată la nivelul CNSU. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare, pe lângă baza științifică care se oferă de către medici. Asta este decizia luată la acest moment”, a spus Raed Arafat.

Între timp, potrivit noilor restricții, competițiile sportive vor fi desfășurate fără public și sunt interzise concertele sau spectacolele în aer liber. Activitatea cinematografelor și teatrelor se va desfășura începând de luni, pentru 30 de zile la o capacitate de 30%, dar cu certificat verde, testat sau trecut prin boală.

Articolul precedentRaed Arafat, omul care face „mult zgomot pentru nimic”. Când „Smurdul” nu mai e al țării, ci al șefului DSU
Articolul următorPSD și susținerea Guvernului Ciucă, decisă în forurile staturare