Alexandru Rafila (captură video)

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a precizat că nu este exclus ca noua variantă sud-africană să apară și la noi, după ce trei români au fost depistați pozitiv la întoarcerea din Africa de Sud. Potrivit acestuia, „în zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, relatează Digi24.

Mai mult, medicul a anunțat că pentru moment nu vor intra în vigoare alte restricții deoarece nu există nici un caz de infectare cu noua tulpină sud-africană. Cu toate acestea însă, Rafila a precizat că e nevoie de o pregătire pentru valul cinci al pandemiei.

Ministrul Sănătății a anunțat măsurile pe care le va lua

Alexandru Rafila susține că în lupta cu un posibil val 5 al pandemiei se vor dezvolta serviciile ambulatorii și capacitatea de testare, pentru ca oamenii să beneficieze de tratament înainte să apară complicațiile. Mai mult, prin aceste măsuri, spitalele nu vor mai fi supra-aglomerate.

Totodată, poate problema cea mai mare e reprezentată de vaccinarea în rândul populației. Alexandru Rafila e de părere că persoanele vârstnice și cei cu boli cronice sunt cele mai expuse coronavirusului.

„Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populația cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, față de alte țări care au această categorie protejată în mod esențial și atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în liniște trebuie să încurajăm oamenii în această lună să își vaccineze vârstnicii și persoanele cu boli cronice din familie”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă va lua în calcul carantinarea în cazul unei explozii de cazuri de COVID-19, Rafila a spus clar că nu există nicio justificare pentru ca o astfel de măsură să fie pusă în practică.

Reamintim că trei persoane care au fost repatriate din Africa de Sud au fost confirmate cu COVID-19. Ele au fost testate direct pe aeroporturile din București și Baia Mare. Mai mult, la nivel european, în peste 11 țări s-au descoperit noi cazuri cu tulpina sud-africană. Uniunea Europeană a precizat că e nevoie ca cetățenii să se vaccineze și să respecte măsurile impuse de către autorități.

Alexandru Rafila: „Prioritatea este de a vaccina cât mai mult din populaţie”

Articolul precedentTimișoara a limitat viteza mașinilor la cel mult 50 de kilometri pe oră
Articolul următorVictor Negrescu: „Comisia Europeană nu poate interzice Crăciunul”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.