Captură video (Facebook)

Pe contul său de Facebook, Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a postat un videoclip în care arată cum trebuie folosite testele de salivă. În videoclip, al cărui protagonist este, alături de un elev, explica pașii care trebuie urmați pentru folosirea corectă a testelor ce vor fi disponibile în școli de joi.

Mai mult, ministrul Educației a dat asigurări că toți profesorii care se vor implica în asamblarea și testarea elevilor vor primi zile de concediu.

Totodată, pe contul său de Facebook, Sorin Cîmpeanu a mai postat 2 videoclipuri în care protagonist este Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Medicul explică în detaliu ghidul de utilizare a testelor antigen pe bază de salivă și regulile pe care orice unitate de învățământ trebuie să le aibă în vedere cu privire la testarea elevilor.

Joi, 2 decembrie, elevii se întorc în bănci

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat că asamblarea testelor de salivă a început în mai multe județe. „Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. (…) Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a explicat ministrul Educaţiei.

De asemenea, Cîmpeanu a anunțat că cel care va coordona operațiunea de asamblare a testelor în fiecare școală este directorul. El va apela la personalul didactic și auxiliar pentru implicarea în acest proces.  „Sunt convins că se vor implica”, a transmis Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai precizat că acolo unde aceste teste vor fi făcute în școli, este nevoie de acordul părinților. Mai mult, în cazul în care acest lucru nu este posibil, testele vor fi date elevilor, iar părinții vor face testul acasă.

Cu toate acestea, sindicatele din Educație susțin că testele de salivă care au ajuns la inspectoratele școlare nu respectă regulile de siguranță. Ei susțin că e nevoie de mai multe instrucțiuni privind folosirea acestor teste. Mai mult, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație Spiru Haret cer sistarea distribuției testelor de salivă în școli și distribuirea a unor kit-uri individuale.

În opinia sindicatelor, de livrarea testelor trebuia să se ocupe Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), instituția care a semnat contractele.

Sorin Cîmpeanu, despre acuzațiile unui senator USR cu privire la testele de salivă pentru școli: „Astfel de afirmații trebuie taxate penal”

Articolul precedentBerceanu: „Ilfov a devenit epicentrul infracționalității de mediu din România”
Articolul următorTulpina Omicron se răspândeşte. Cazuri noi, identificate în Canada
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.