Legea privind obligativitatea certificatului verde mai stă ceva vreme „la dospit”, dat fiind că votul deputaților pe proiectul normativ a fost amânat o săptămână, după ce senatorii au respins acest proiect.
Între timp, potrivit Mediafax, au fost definitivate amendamentele la această lege, conform cărora au fost stabilite concret categoriile obligate să aibă certificat verde la „purtător”, sancțiuni, dar și excepții.
Sursa citată arată că nerespectarea obligaţiilor reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la până la 50.000 lei, iar sancțiunile încep de la 10.000 lei și ajung până la 100.000 lei, în cazul entităţilor publice şi private.
Totodată, proiectul prevede că personalul din cadrul entităţilor publice şi private care nu prezintă certificatul digital se va alege cu suspendarea de drept, fără plata drepturilor salariale, a raporturilor de serviciu/ contractelor individuale de muncă în baza cărora îşi desfăşoară activitatea, pe o perioadă de 30 de zile. După cele 30 de zile de suspendare, angajatorul dispune prelungirea acesteia pentru o nouă perioadă de maximum 30 de zile. Există totuși o excepție: dacă te vaccinezi cu o doză, suspendarea nu poate oprea. Iar dacă operează, indiferent de situație, decizia de suspendare a raporturilor de serviciu/ de muncă poate fi contestată la instanţa competentă conform legii, după caz.
Potrivit sursei citate, toți parlamentarii trebuie să facă dovada testării, trecerii prin boală sau a vaccinării anti-covid, în aceeași situație fiind preşedinţii de consilii judeţene, primarii, consilierii locali, consilierii judeţeni, personalul care îşi desfăşoară activitatea în toate autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, în toate unităţile şi organele de specialitate aflate în subordonarea, sub autoritatea şi în coordonarea acestora, personalul din unităţile sanitare, publice şi private, unităţilor de asistenţă medicală profilactică şi curativă, unităţilor şi structurilor medicale, furnizorilor de servicii medicale, de dispozitive medicale şi de medicamente, din unităţile farmaceutice, personalul centrelor care furnizează serviciile sociale, personalul unităţilor şi instituţiilor din sistemul de învăţământ preuniversitar şi superior de stat, particulare şi confesionale, personalul regiilor autonome, operatorilor economici, precum şi oricărei alte entităţi care are statutul legal de persoană juridică constituită potrivit legislaţiei române.
Aceasta pe lângă persoanele fizice pentru care certificatul verde este un „must have” în cazul în care vor să intre în sediile instituțiilor. Există excepții, respectiv autorităţile şi instituţiile din cadrul autorităţii judecătoreşti, precum și personalul din entităţile publice şi private care face dovada unei afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, constatată de către medicul specialist în conformitate cu normele stabilite prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Există și modificări aduse la suportarea costurilor testării, mai arată sursa citată. Astfel, categoriile de personal din cadrul entităţilor publice şi private beneficiază de 10 testări antigen rapide/ lună, pentru o perioadă de maxim 2 luni după data intrării în vigoare a legii, după care costurile sunt suportate de fiecare în parte, din propriul buzunar.