Duminică, 14 noiembrie, Spitalul Clinic Colțea, construit în urmă cu 300 de ani, va fi „îmbrăcat” în albastru de către Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB). Clădirea va purta culoarea-simbol a luptei împotriva diabetului zaharat, începând cu ora 20:00. Spitalul va rămâne iluminat toată noaptea de 14 spre 15 noiembrie.
CSMB, instituția publică ce se adresează persoanelor cu vârsta de cel puțin 50 de ani împliniți, a lansat, de asemenea, Campania ”STOP DIABET! ALEGE SĂNĂTOS! Profilaxia începe de pe masa ta!, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Campania are ca și obiectiv conștientizarea publicului larg privind pericolul reprezentat de creșterea incindenței diabetului zaharat la nivel mondial. Mai mult decât atât, campania urmărește organizarea de acțiuni și programe educaționale cu privire la alimentare și un stil de viață mai sănătos.
În România există o îndelungată tradiţie dedicată cercetării şi tratării diabetului zaharat
Luni, 15 noiembrie, materialele promoționale privind campania vor fi distribuite seniorilor bucureșteni. Totodată, pe 16 noiembrie se va organiza o conferință online pe platforma ZOOM. La această întâlnire au fost invitați specialiști în domeniul bolilor de nutriție și reprezentanți ai organizațiilor și instituțiilor de profil.
Evenimentul organizat de Centrul pentru Seniori al Municipiului București (CSMB) urmărește educarea publicului larg cu privire la simptomele diabetului și monitorizarea corectă a acestei afecțiuni. În țara noastră există peste 2 milioane de persone ce au pre-diabet și 1,5 milioane de persoane trăiesc cu diabet zaharat tip 2. Din nefericire, doar 900 de mii urmează un tratament pentru această boală.
România este recunoscută la nivel internațional pentru descoperirea insulinei de către Prof. Dr. Nicolae C. Paulescu. Exact acum 100 de ani, savantul a demonstrat eficienţa acestei substanţe în reducerea hiperglicemiei şi a folosit-o în tratarea diabetului. Altfel spus, descoperirea lui a salvat și continuă să salveze milioane de vieți la nivel mondial. Astăzi, Institutul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice creat în 1993 îi poartă numele, iar din 2008 funcționează sub egida Academiei Române.
Ziua Mondială a Diabetului ajunge la o audiență de 1 miliard de oameni din peste 160 de țări, reprezentând cea mai amplă campanie de conștientizare a diabetului.
Peste 500 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat
Pentru anul 2021, Federația Internațională de Diabet (FID) a ales ca și temă „Dacă nu acum, atunci când?”. Prin acest slogan se încearcă atragerea atenției asupra problemelor de o importanță capital pentru persoanele cu diabet.
Confom datelor FID, la nivel mondial există peste 500 de milioane de persoane ce trăiesc cu diabet zaharat. Anul trecut, în țara noastră 1 din 10 români era diagnosticat cu diabet zaharat, relatează Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente. De asemenea, se estimează că până în 2045, numărul persoanelor cu diabet zahar va ajunge la 629 de milioane.
Medicii precizează că cele mai frecvente complicații asociate diabetului sunt boala cronică de rinichi (6 din 10 pacienți) și insuficiența cardiacă. Pentru a preveni diabetul zaharat, e recomandă activitate fizică regulată și o dietă sănătoasă și echilibrată.
Ziua Mondială a Diabetului reprezintă un prilej de conștientizare a populației cu privire la această afecțiune și la importanța prevenției.
Peste 300 de participanți sunt așteptați la cea de-a IV-a ediție a StressCongress