Aflat într-o emisiune la Antena 3, Alexandru Rafila a ţinut să propună o serie de soluţii pe care Ministerul Sănătăţii le-ar putea lua în calcul pentru ca România să depăşească această criza sanitară.
Conform profesorului, prima prioritate, care este o prioritate națională, este scăderea rapidă a numărului de decese din ţară.
De asemenea, Rafila a reamintit de tragedia de la Colectiv, unde, în urmă cu 6 ani, 64 de persoane şi-au pierdut viaţa.
Mai mult, sistemul medical continuă să fie în colaps, România înregistrând aproximativ 400-500 de decese, zilnic.
Rafila: „Este nevoie de o mobilizare mai bună a medicilor”
Alexandru Rafila a adăugat că, săptămâna trecută, a avut o serie de întâlniri cu sindicatele cu mediul de afaceri şi cu reprezentanți ai zonei de educaţie. Profesorul a adus asigurări că toţi au scopul comun de a ajuta şi de a participa la rezolvarea crizei sanitare cu care ţara se confruntă.
„Nu e vorba de carantină. E vorba despre o responsabilitate pe care ar trebui să ne-o asumăm cu toții pentru un timp limitat. Sigur, cu alte măsuri, începând cu asigurarea de tratament în ambulatoriile de specialitate. Este nevoie de o mobilizare mai bună a medicilor care pot să ajute în mod efectiv la gestionarea acestei pandemii„, a declarat Rafila, în cadrul emisiunii difuzate de Antena 3.
Românii au uitat de starea de alertă prin care a trecut România în 2020
Mai mult, profesorul a făcut apel la responsabilitate, explicând că oricine poate fi o victimă şi prea mulţi oameni continuă să se opună măsurilor pe care le recomandă Guvernul.
În plus, respectivele măsuri nu au fost explicate şi au fost luate disproporțional, sau inutil.
„Lucrurile astea se răzbună acum. Oamenii nu mai cred că, mai mult de un an şi jumătate am fost în stare de alertă. Mi se pare absolut intolerabil.
Cea de-a doua prioritate este legată de organizarea asistenței medicale în cabinetele medicilor de familie şi medicina ambulatorie ca să existe acces la servicii de sănătate şi la medicamente„, a conclus Alexandru Rafila.