Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro
Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Au trecut 6 ani de la tragedia de la Colectiv. Atunci, 64 de persoane și-au pierdut viața, în ceea ce a fost cel mai mare incendiu din ultimii ani.

S-au făcut promisiuni de găsire a vinovaților. S-au organizat proteste. În mijlocul protestatarilor, Klaus Iohannis susținea că sistemul trebuie reformat și că el e cel care va face această reformă. Cu ajutorul oamenilor, pentru oameni.

Nu putem să credem că o simplă schimbare a guvernului rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice româneşti. Este nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri, care, în final, vor duce la un alt fel de politică în România, o politică pentru cetățeni, o politică previzibilă și transparentă”, declara, imediat după tragedia de la Colectiv, Klaus Iohannis.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

6 ani mai târziu, Iohannis uită să mai depună, personal, coroana de flori la Colectiv

Nu e ca și cum ar fi singurul lucru pe care a uitat să-l facă. Nu e prima promisiune nerespectată. Nu e ca și cum, prin prezența lui, ar fi schimbat sau rezolvat ceva. Dar ar fi fost un gest de minimă decență.

Să vină, personal, să depună acea coroană simbolică de flori.

În schimb, probabil obosit după excursia în Egipt, escaladatul piramidelor și consultările de la vila Lac, a ales să ignore.

Coroana a fost depusă de consilierul de stat Cătălina Galer, Departamentul Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă.

Oare mai sunt și alte atribuții pe care vrea să le delege consilierilor?

Între timp, în fața clubului Colectiv, sunt afișate fotografiile victimelor

Ar fi simțit ceva Iohannis, dacă ar fi fost prezent, personal acolo? Și-ar fi adus aminte că a promis să nu lase o altă tragedie să se întâmple? Că a promis restructurarea sistemului? Că va face altfel de politică? Că va fi transparent ?

Nu știm.

Ce știm clar e că, 6 ani mai târziu, nu a mai catacdisit să apară la Colectiv. Să ignore, cel mai probabil cu atenție și îngrijorare. La fel cum ignoră, de aproape un an, și prezentul. Și situația politico-socială actuală.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Și nici nu știm dacă-și mai aduce aminte momentul în care declara: ”Această tragedie a afectat, dacă pot să mă exprim aşa, nervul naţiunii, a atins cel mai sensibil nerv al naţiunii române. Oamenii, care iniţial au fost doar indignaţi, au devenit revoltaţi. Au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au așteptat, de ce să nu spunem, demisii din partea unor politicieni care, evident, au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea să apară în clasa politică românească acea responsabilizare politică.”

Istoria se repetă. Tragediile continuă să se producă. Unde e responsabilizarea politică acum? Și unde e respectul și decența promise, cu 6 ani în urmă?

Articolul precedentWhatsApp vs Signal
Articolul următorNicolae Ciucă, după depunerea programului de guvernare: ,,Sunt încrezător că putem să continuăm ce s-a realizat”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time