Sursa foto: Facebook

Signal și WhatsApp sunt cunoscute pentru criptarea mesajelor end-to-end, folosind aceeași tehnologie. Altfel spus, mesajele trimise și apelurile efectuate sunt private. Cu toate acestea, tot mai multă lume renunță la aplicația deținută de Facebook și trece la Signal.

Reamintim că ambele aplicații sunt gratuite și pot fi utilizate de pe orice smartphone Apple și Android. Pentru a te înscrie ai nevoie doar de un număr de telefon, după care poți trimite mesaje și efecuta apeluri video sau vocale. Cu toate acestea, ce „as în mânecă” are Signal și de ce a devenit aplicația preferată în rândul milioanelor de oameni?

WhatsApp vs Signal- confidențialitatea pe primul loc

Signal are structura independentă ca organizație non-profit condusă de fundație, iar mesajele sunt criptate end-to-end, protocol pe care îl folosește inclusiv WhatsApp. Ce îl face mai special față de aplicația deținută de Facebook e că, pe lângă mesajele criptate, utilizatorii au posibilitatea să intre în setări și să facă mesajele să dispară la un anumit interval de timp. Mai mult decât atât, Signal nu colectează date despre utilizatori. Numărul de telefon este singura informație pe care o oferă cei care descarcă aplicația.

Cu toate acestea, Tribunalul Districtual din California a solicitat înregistrări și comunicări ale utilizatorilor Signal. Reprezentanții Signal au precizat că nu pot respecta pe deplin solicitarea legală deoarece înregistrările nu există pe servere.

„Signal nu știe nimic despre tine”

„Signal încă nu știe nimic despre tine, dar în mod inexplicabil guvernul continuă să întrebe. (…) Încă o dată, această citație a solicitat o mare varietate de informații pe care nu le avem, inclusiv numele țintei, adresa, corespondența, contactele, grupurile, apelurile. Ca de obicei, nu am putut oferi nimic din toate acestea. Asta e”, se arată în mesajul transmis de compania Signal.  De asemenea, în mesajul postat e specificat clar că singurele informații pe care le pot  transmite sunt data la care au fost create conturile și ultima oară când utilizatorii au folosit serviciul Signal.

Anul trecut, Comisia Europeană a precizat că Signal este „aplicația recomandată pentru mesageria instant publică”. Mai mult, Vox a raportat că aplicația Signal a fost în top 10 cele mai descărcate pe iOS.

WhatsApp și noile schimbări privind datele personale

De la începutul anului 2021, conform noilor termeni adoptați, aplicația WhatsApp poate partaja datele cu celelalte companii deținute de Facebook. Altfel spus, gigantul social-media colectează informații sub formă de statistici de utilizare. Dacă nu ești de acord cu noii termeni, WhatsApp poate să îți șteargă contul, chiar dacă în politica de confidențialitate era precizat că intimitatea utilizatorilor este în „codul lor ADN”.

Facebook devine ”Meta”, axându-se pe realitatea virtuală

Articolul precedentOrașul Târgoviște trece la iluminat inteligent
Articolul următorDupă 6 ani de la Colectiv, Iohannis nici nu se mai deplasează până acolo
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.